no

Megmaradt a birkózás esélye az olimpiára

2013.05.29. 18:12
A baseball és a fallabda is versenyben van, de csak egy kerül be a 2020-as olimpiai sportágak közé. A NOB szeptemberben hozza majd meg a végleges döntést.

A nyolc jelentkezőből a fallabdát, a közösen pályázó baseballt és softballt, valamint a birkózást tartja alkalmasnak a 2020-as olimpiai részvételre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága.

A testület szerdán Szentpéterváron hallgatta meg az olimpiai műsorból februárban kivételre javasolt birkózás, illetve a hét új jelentkező - a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és softball - prezentációját, ezután foglalt állást.

A mostani döntés azt jelenti, hogy a megnevezett három sportág maradt versenyben a NOB szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűléséig, amelyen a tagok kiválasztják majd azt az egyet, amely bekerül a 2020-as olimpia műsorába.

A Magyar Birkózó Szövetség főtitkára, Gáspár Tamás örömmel fogadta a hírt. „Én mindig is optimistán álltam a kialakult helyzethez, és azt gondolom, a NOB-közgyűlésen komolyabb lesz a támogatottságunk, mint a végrehajtó bizottságban volt". Hozzátette, az utóbbi időben Magyarországon azt tapasztalta, senki sem tudja elképzelni, hogy a birkózás lekerüljön az olimpia műsoráról. „Azt hiszem, ez az egész világon így van, ezért bízom abban, hogy szeptemberben a közgyűlés számunkra kedvező döntést hoz" - mondta a főtitkár.

Egy régi és egy új sportág is befutó lehet

A fallabda 2005-ben és 2009-ben sikertelenül próbálkozott a műsorba kerüléssel, most azonban van még az esélye erre. A sportág nemzetközi szövetsége 1967-ben alakult meg, ma öt kontinens 185 országa a tagja, és mind az öt földrész adott már világbajnokot. A fallabdázók férfi és női tornát szeretnének az olimpián, mindkettőben 32 versenyzővel, és a küzdelem pedig öt napig tartana. Magyarországnak már volt egy Eb 4. helye Krajcsák Márk révén, a korosztályos világranglistákon több magyar jó helyen áll.

A férfiak által játszott baseball 1992-ben, a nők által űzött softball pedig 1996-ban szerepelt először az olimpiai programban. A NOB 2005-ös döntése nyomán aztán mindkét sportág lekerült a 2012-es műsorról, majd 2009-ben külön-külön ismét pályáztak, de veszítettek a golffal és a rögbivel szemben. A programban legutóbb a 2008-as, pekingi játékokon szereplő, azóta már nemzetközi szövetségi szinten is egyesült sportágak ezúttal közösen próbálkoznak a visszakerüléssel. A mostani pályázat két nyolccsapatos, hatnapos tornát tartalmaz. Magyarországnak komoly lemaradása van az európai elit mögött, ha olimpiai sportág lesz a baseball, csak távlati terv lehet a kijutás.

A birkózás a legősibb sportok egyike, az ókori játékokon, és az 1900-as olimpia kivételével az összes újkorin is ott volt, de februárban a NOB végrehajtó bizottsága úgy döntött, nem garantálja a helyét a 2020-as játékokra.

A birkózók gyorsan reagáltak, leváltották a nemzetközi szövetség elnökét, Raphael Martinetti helyett a szerb Nenad Lalovicsot választották meg a FILA vezetőjének, majd szabályokon is változtattak. Ezentúl a meccsek két háromperces szakaszból állnak, a meneteket nem külön számítják, hanem a pontok összeadódnak.

A NOB-nak az sem tetszett, hogy a női és a sportolói képviselet szinte teljesen hiányzik a szövetségben, erre reagálva a sportág vezetésébe egy női alelnök is bekerült.

A nemzetközi szervezet vezetője, Jacques Rogge azt mondta, a FILA megértette a februári döntés okait, megfelelően reagált, és pótolta a sportág hiányosságait, de még ez sem garantálja, hogy az olimpia műsorán marad a birkózás.