Paralimpia 2012 fotókiállítás Nyíregyházán

2013.05.29. 16:32

Paralimpia 2012 címmel fotókiállítás nyílt szerdán Nyíregyházán a londoni paralimpián készített képekből. A tárlat megnyitója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a kezdeményezésről szólva elmondta: az itt kiállított képek a tavalyi londoni játékokon készültek egy fotópályázat eredményeként.

A szervezet a paralimpiai mozgalom és a fogyatékos sport országos szintű népszerűsítésére írta ki a fotópályázatot. A hétfős zsűri által legjobbnak ítélt képeket országjáró kiállítás keretében mutatják be, s a cél a paralimpiai szellemiség közvetítése és a lehető legtöbb ember megszólítása. A fotókiállításnak - a magyar paralimpiai csapat hivatalos támogatójaként - a magyarországi Tesco áruházak adnak otthont.

Nyíregyháza olyan befogadó város, amely nemcsak a kiállítás megrendezését, hanem egy kísérőprogram lebonyolítását is vállalta - utalt a paralimpiai bizottság elnöke a hipermarket parkolójában a megnyitóval párhuzamosan zajló interaktív délután programjára. Az önkormányzat szervezésében a gyerekek többek között jelbeszéd-bemutatón vehettek részt, de kipróbálhatták a kerekesszékes vívást és az akadálypályát is.

A fotópályázatra tíz alkotó összesen 87 képet küldött be. Amatőr kategóriában Bosnyák Edit Érzelmek című képe 52 ponttal nyert, a profiknál viszont holtverseny alakult ki, így a zsűri újbóli szavazása után Szalmás Péter Az íjász című alkotása nyert. Mindkét fotó - a kiállított többi képpel együtt - megtekinthető a nyíregyházi kiállításon is.

A tárlat július 10-ig Debrecenben, Szegeden, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Szolnokon és Budapesten lesz látható a nagyközönség számára.