Forma-1-es pilótát alázott Kiss Pál Tamás

2013.06.01. 19:21

A Zele Racing csapatához ezen a hétvégén az utolsó pillanatban beugró Kiss Pál Tamás a pénteki időmérőedzés után szombaton, az AutoGP történetének első silverstone-i futamán is bizonyított. Az osztrák csapat őt választotta ki a volt F1-es pilóta, Narain Karthikeyan megüresedő helyére.  

     

Kiss
Fotó: autogp.net

A 21 éves magyar pilóta hiba nélküli versenyzést mutatott be élete harmadik AutoGP-futamán, és a két hungaroringi 5. helyezése után – amiket még az MLR71 csapat színeiben, szintén beugróként szerzett – a mostani, silverstone-i versenyen egy 3. hellyel lepte meg új csapatát, a Zele Racinget. (A sorozatról bővebben itt olvashat.)

Rögtön a rajt után feljött a 3. helyre, és sokáig tartotta, ám a végén nem bírt a Super Nova autóját terelgető Vittorio Ghirellivel, így végül a 4. helyen intették le a GP2-es pilótákkal teletűzdelt mezőnyben. Utólag viszont Kevin Giovesi büntetése miatt (az olasz a megengedettnél később állt ki kötelező kerékcseréjére) a magyar megörökölte a 3. helyet élete harmadik AutoGP-versenyén.

A pódiumos ünneplés ezúttal elmaradt, de történt már ez Tamással fordítva is, hiszen a tavalyi GP3-as hungaroringi futamon, amikor a magyar versenyzőt a 3. helyen intették le hazai szurkolók előtt, ám utólag a versenybírák megfosztották őt serlegétől. Akkor volt dobogós ünneplés, de nem volt kupa, most nem volt dobogós ünneplés, viszont van kupa, és a 3. helyért járó 15 bajnoki pont.

A miskolci pilóta több tekintetben is sporttörténelmet írt. GP3-as monacói 2. helye után most egy másik rangos nemzetközi formaautó bajnokságban is dobogós lett egy olyan versenyen, ami az adott versenysorozat történetének első futama volt az adott helyszínen. 2012-ben a GP3 először látogatott Monacóba, 2013-ban az AutoGP először Silverstone-ban, és Kiss Pál Tamás neve mindkét verseny hivatalos végeredményében ott szerepel a top3-ban.

Másfelől mostani teljesítményével felülmúlt egy korábbi Forma-1-es pilótát. Igaz, a mostani versenyt Narain Karthikeyan megnyerte a Super Novával, ám az indiainak ez előtt, a Zele Racing színeiben – azzal az autóval, amit most Kiss vezet – az 5. hely volt a legjobb elsőfutamos helyezése. Vagyis a korábbi GP3-as futamgyőztes magyar rögtön az első versenyén lehagyta indiai elődjét az osztrák csapatnál.

Segítheti elhelyezni a magyar eredményét a csapattársával való összehasonlítás. Luciano Bachetának ugyanis rendben működött az autója, a Forma-2 tavalyi bajnoka, aki ráadásul hazai pályán versenyez ezen a hétvégén, ennek ellenére csak a 11. helyen ért célba egy, a magyar pilótáéval teljesen megegyező autóval.

Kiss1
Fotó: kisspaltamas.com

Örülök, mert úgy érzem, kihoztam a lehetőségeimből a maximumot, és versenyzőként mindig ez a legfontosabb. Aminek külön örülök, hogy ezúttal a rajt és a kerékcsere is tökéletesen sikerült. Úgy érzem, a csapat és én is mindent megtettünk, amit lehetett, ezért nem lett volna hiányérzetem akkor sem, ha nincs Giovesi büntetése, és maradok negyedik. A beállításunk nem volt tökéletes, az etapok végére nagyon elkoptak a gumijaim, ezért nem tudtam hosszú távon tartani a tempót a leggyorsabbakkal.”

„Ha a gumikopásra megoldást találunk, úgy érzem, vasárnap a 6. helyről indulva ismét megpróbálhatom célba venni a dobogót. Örülök ennek a kiugró eredménynek, de számomra versenyzőként az is legalább ugyanekkora elégtétel, hogy folyamatosan ott tudok lenni az élmezőny közelében, a stabil pontszerző helyeken. Jó kis verseny volt ez, remekül érzem magam a bajnokságban és a csapatban is, úgyhogy boldog vagyok. Várom a folytatást” tekintett előre Kiss.

"Jobban szerettem volna a pályán megszerezni ezt a dobogós helyezést, ezért most elsősorban nem is a 3. helynek örülök, hanem annak, hogy úgy érzem, sikerült a lehetőségeinkből messze a legtöbbet kihoznunk. Éltem már át én is hasonlót, mint most Giovesi, ezért pontosan tudom, mit érez. Nincs rosszabb annál, mint amikor az embert utólag fosztanak meg egy kupától. De a szabály az szabály, és ez mindenkire ugyanúgy vonatkozik. Remélem, vasárnap már a leintésnél is a top3-ban leszek, mégiscsak az lenne az igazi! Nem lesz egyszerű, de most is minden tőlem telhetőt meg fogok tenni” zárta Kiss.