A NOB-elnökjelölt a bizottságot bírálja

2013.06.03. 14:56

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöki posztjára pályázó Denis Oswald szerint hiba volt a birkózás kivételét javasolni az olimpiai műsorból, ugyanakkor új sportágakra is szüksége van a mozgalomnak.

A Nemzetközi Evezős Szövetség svájci elnöke, aki tavalyig a NOB végrehajtó bizottságának is tagja volt, úgy gondolja, hogy a birkózás irányítói felé más módon kellett volna jelezni, hogy a szövetség működésével problémák vannak.

"A birkózószövetség illetékesei talán nem tettek meg mindent, de nem így kellett volna tudtukra adni mindezt. A birkózás alapsportág, épp ezért ott a helye a játékokon és biztos vagyok benne, hogy szeptemberben, a NOB közgyűlésén vissza is kerül a 2020-as programba" - mondta Oswald.

A sportvezető mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy szükség van új sportágak felvételére a játékok programjába. Szerinte a megoldás épp azért az lenne, ha nem korlátoznák 28-ban a sportágak számát, hanem a már meglévőknél bizonyos versenyszámokat kivennének a programból, és csökkentenék az indulók számát egy-egy sportágban.

A NOB elnöki posztjáról szeptemberben távozik a 2001 óta regnáló Jacques Rogge. Helyére jelenleg hatan pályáznak: Oswald mellette Thomas Bach, a NOB német alelnöke, Ng Ser Miang, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövete, aki szintén a NOB alelnöke, a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, Vu Csing-kuo, a NOB vb tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, illetve az ukrán rúdugró legenda, Szerhij Bubka.