Mélységes felháborodás és megdöbbenés

2013.06.10. 09:35
Tovább folytatódik a Szepesi-ügy, elsőként közlünk egy nyílt levelet, amiben az edzőt megvédik, a könyvet író úszónőt megvetik a társak.

Szepesi Nikolett, Én, a szexmániás című könyvében szexkalandjai mellett szexuális zaklatásról is ír. A masszőr, Bacsa István magára ismert, de tagadta a vádakat, mások viszont Szepesi állításait erősítették meg.

Az úszónő egyesületének edzője, Turi György nem tudott zaklatásról, de azt elismerte, egy-két pofont adott Szepesinek. A korábbi versenyző-, és klubtársak most nyílt levelet írtak, amit kérésüknek megfelelően változtatás nélkül közlünk.

Aláírta többek közt Cseh László, Güttler Károly, Zubor Attila.

Az elmúlt napokban-hetekben a magyar úszósportot, az egykori Budapesti Spartacus sportegyesületét, jelenleg Kőbánya SC (későbbiekben Egyesületünk) és ezáltal az ott dolgozó Turi György vezető edző és általa vezetett edzői kollektíva sokéves kitartó munkáját is beszennyező könyv látott napvilágot. A könyvben írtakat a bulvársajtó felkapta, kiszínezte, elferdítette.

Tette mindezt felelőtlen módon anélkül, hogy a könyvben írtak valóságtartalmáról hitelt érdemlően, más egyéb forrásból is meggyőződött volna. Az állítások a valóságot hamis színben tűntetik fel, avagy azt teljességgel eltorzítják és ezáltal beláthatatlan károkat okoznak a szülők, a sportolók, a szurkolók, a sportbarátok, az egyesület, az ott dolgozó szakemberek, valamint a magyar úszósport számára. Utóbb természetesen senki semmilyen felelősséget nem kíván majd vállalni a történtekért!

A jelen levelet jegyző olimpikonok, és válogatott sportolók, mint egyesületünkben sok éven át felkészülő sportolók mélységes felháborodásuk és megdöbbenésük mellett deklarálni kívánják azt, hogy a megjelent rágalmak, az elferdített tények, az igazságérzetünket sérti!

Ezúton hozzuk nyilvánosságra, hogy a legteljesebb mértékben kiállunk a minket a múltban és/vagy a jelenben felkészítő és segítő szakemberek emberi és erkölcsi tartásáért és példamutatásáért. Egyesületünkben a sok éven át kapott nevelés hatására mára valamennyien diplomás, vagy jelenleg is az oktatásban résztvevő emberként tekintünk vissza az ott eltöltött évek kemény munkájára. A versenysport kemény, ezt mindenki tudja, a teljesítménykényszer nagy és a múltban valóban elcsattant egy-egy nevelő hatású pofon, ami talán helyénvaló volt, talán nem. Egy azonban biztos: fizikai terror nem létezett és nem létezik ma sem ellentétben azzal, ahogyan azt a médiában megjelentették.

Az is tény, hogy az egyesületünk edzői kollektívája megszámlálhatatlan olimpikont nevelt ki, és még több gyermeket segített hozzá az életben történő példás helytálláshoz. Az ott töltött évek alatt megszerzett erényeket: kitartás, szorgalom, becsület és még sorolhatnánk, remélhetőleg örökre kamatoztatni tudjuk.

Az egyesületünk versenyzőiként saját magunkon soha nem tapasztaltuk a megjelent rágalmakat! Ennek megfelelően furcsálljuk, ha ilyenek történtek volna csapattársainkkal, barátainkkal a több évtizedes időintervallumban, amíg a klubban edzettünk és egymást képviselve is versenyeztünk, mi miért nem tapasztaltunk hasonlókat az ott eltöltött idő alatt?!

Ezzel szemben végtelenül elszomorítónak és mélységesen felháborítónak tartjuk, hogy egyes volt sportolótársunk ilyen állításokra vetemedett anélkül, hogy annak valós következményeit mérlegelte volna. Az ellen természetesen nem lehet kifogásunk, ha valaki magát akarja lejáratni. Az azonban már egészen más elbírálás alá kell, hogy essék, ha valaki mások több évtizedes munkáját és becsületét tiporja.

Mi kiállunk az egyesületünk edzői kollektívája és az igazság mellett, így ezúton kérünk mindenkit, hogy ne adjon hitelt a megjelent rágalmaknak és fogadja el azt, hogy az élsport sikereihez bizony nagyon kemény út vezet, mely azonban mentes a megjelent rágalmaktól!

Végezetül felszólítjuk a sajtó jeles képviselőit, hogy tartózkodjanak a valótlanságok bármely módon történő terjesztésétől!

Egyikünk sem szeretne ezzel kapcsolatban a médiában szerepelni, vagy a sajtó megkeresésekre reagálni, mert méltatlan a közös sportolói múltunkhoz ez az egész! Fontosnak tartjuk ugyanakkor azt, hogy a közvéleménnyel tudassuk, miszerint kiállunk Turi György és a sportszakmai stáb mellett, mert nélkülük nem sikerültek volna az egykori sporteredmények, melyekre méltán lehet büszke az egész nemzetünk, vagy akik magyarnak érzik magukat!

A jelen levél csak teljes egészként közölhető, ennek megfelelően kifejezetten megtiltjuk annak egyes (kiragadott) részeinek publikálását, vagy a levél bármely a fentiektől eltérő tartalmú értelmezését!

Budapest, 2013. június 9.  

Batházi István – olimpikon, Európa-bajnok

Güttler Károly – olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok, volt világcsúcstartó

Cseh László – olimpia érmes, Világ-és Európa-bajnok

Molnár Erika - olimpikon

Kádas Vivien - olimpikon

Dobár Éva - olimpikon

Buth Zsuzsanna - Ifj. Európa-bajnoki érmes

Dr. Ökrös Fekete Szandra – Ifj..Európa-bajnoki érmes

Lipcsei Krisztina – Ifj.Európa-bajnok

Dr. Kiss Gergő László – olimpikon, Ifj..Európa-bajnok

Batházi Tamás – olimpikon

Kollár Miklós – olimpikon, Ifj. Európa-bajnok

Dr. Szilágyi Zoltán – olimpikon

Zubor Attila – olimpikon, Világbajnoki érmes

Kozma Dominik – olimpikon

Kovács Norbert – olimpikon

Bernek Péter – olimpikon

Pulai Bence - olimpikon

Balyi Györgyi - Ifj. Európa-bajnoki érmes

György Réka - Ifj. Európa-bajnoki érmes

Pulai Vince – válogatott úszó

Mucsi Endre – válogatott úszó