Rózsa Csilla a világ legjobbjai közé lépett

2013.06.14. 23:12

A magyar golf legnagyobb reménysége, a 16 éves Rózsa Csilla a Brit Női Amatőr Bajnokságon, a legjelentősebb európai női amatőr golfversenyen állt rajthoz a héten. Továbbjutott a selejtezőn, a verseny egyenes kieséses fázisában két magasabban rangsorolt ellenfelét is legyőzte.

Második mérkőzésén az amatőr golfban igazi nagyágyúnak számító francia lányt ütött ki, a tavalyi egyéni Európa-bajnokot, Celine Boutier-t. Végül a spanyolok koreai származású tehetsége, Harang Lee állította meg a legjobb 16 között.

A Brit Női Amatőr Bajnokságról, amelynek története 1893-ig nyúlik vissza, azt kell tudni, hogy ez Európa első számú amatőr női golfversenye, és már az is sporttörténelmi jelentőségű, hogy egyáltalán volt magyar indulója az ideinek a walesi Machynys Peninsula Golf and Country Clubban.

Rózsa Csilla a 141 fős, nagyon erős nemzetközi mezőnyben magabiztosan jutott tovább az első két napon rendezett selejtezőn. Sokáig a legjobb tíz között állt, ám az utolsó kilenc szakaszon a hideg, szeles, esős időben hat ütést vesztve végül a 38. helyen kvalifikálta magát a bajnokság egyenes kieséses, match play fázisába, ahová 64-en kerültek be.

Első ellenfele a spanyol ifjúsági válogatott egyik tagja, a 18 éves Nuria Iturrios volt, akivel kiélezett meccset vívtak csütörtök délelőtt. Bár a magyar kezdett jobban, a hajrában mégis hátrányból kellett felállnia: az utolsó lyukon birdie kellett neki a rájátszás kiharcolásához, de megoldotta, ahogy azt a gurítást is, amivel az első extra szakaszon a győzelmet is megszerezte.

Délután újabb komoly ellenfél várt rá, a tavalyi amatőr Európa-bajnok, Celine Boutier, akinek parádés eredménysora van, és mint az amatőr világranglista 14. helyezettje, a verseny egyik legnagyobb esélyesének számított. Sokkal jobban is kezdte a húszéves francia a mérkőzést, fél távnál háromszakaszos előnye volt, ám Rózsa a pálya második felén – elsősorban nagyszerű gurításainak köszönhetően – sorra nyerte a szakaszokat, ami meg is zavarta Boutier-t, akinek egy hibája le is zárta a meccset a 17. lyukon.

Sajnos harmadik meglepetésre már nem volt képes, a nagy menetelése péntek délelőtt a koreai származású spanyol, az ugyancsak a világelitbe tartozó, 18 éves Harang Lee ellen véget ért.

Bár a 2011-es Young Masters győztese ezen a napon túl erős volt, de Rózsa Csilla bebizonyította, hogy már 16 évesen megállja a helyét a világ legjobb amatőr női golfozói között is. Eredménye a magyar női golf legeredményesebb alakjának, Szlávy Bélánénak teljesítményéhez mérhető, aki 1920 és 1947 között 31 magyar, öt osztrák és négy cseh bajnoki címet nyert, 1926-ban a német bajnoki cím elnyerése után Európa legjobbjának kiáltották ki, a világ ötödik legjobb női játékosaként ismerték el.