Futamot nyert a 16 éves magyar kamionos

2013.06.15. 18:38
Major Benedek a kamion-Eb történetének legfiatalabb futamgyőztese.

Pályafutása legnagyobb sikerét érte el a kamionversenyző Major Benedek, az Oxxo Energy Truckrace Team 16 éves pilótája az Eb-sorozat harmadik állomásán, francia Nogaróban rendezett második futamon az első helyen ért be. Ez karrierje első idénye.

Már a szombati versenynap első futamán is jól szerepeltek a magyarok, Kiss Norbert a harmadik lett. Major a nyolcadik helyet szerezte meg, így a fordított sorrend miatt ő indulhatott a pole-ból a második futamon.

Major tökéletesen kapta el a gördülő startot, elsőként fordult az első kanyarban, majd körről körre növelte az előnyét üldözőivel szemben, és hibátlan vezetéssel rajt-cél győzelmet aratott. Csapattársa, Kiss Norbert ezen a futamon negyedikként zárt.

„Hihetetlen ez az egész, nagyon boldog vagyok, fantasztikus érzés volt a dobogó legfelső fokán állni" - nyilatkozta Major az MTI-nek. Hozzátette, a jól sikerült rajt után igyekezett higgadt maradni, minden kört tökéletesen összerakni, és szerencséje is volt, mert a második helyen haladó riválisa kicsit feltartotta a mögötte érkezőket.

Hálás volt csapatának is. „Nagyon köszönöm az egész csapatnak a munkát, mindenki profin dolgozik, ezért ez egy közös siker."

A csapat sajtófőnöke, Sárosi Brúnó az Indexnek elmondta, fiatal versenyzőjük a futam közben egyre jobban szakította le a vetélytársait, időmérőhöz közeli köridőket ment, így a végén már megnyugtató előnye volt, és visszavehetett a tempóból. Major a harmadik leggyorsabb kört autózta a második futamon, ez szintén nagy eredménynek számít a gyári csapakkal szemben.

RK4 6798
A magyar pilóta a rajttól az élen haladt
Fotó: Oxxo Energy Truckrace Team

„Ez a győzelem hatalmas siker számunkra. Az első idényben az volt a terv, hogy Benedek szokja az autót és a mezőnyt, ha tud, akkor szerezzen Eb-pontokat, ami a gyári csapatok mellett nagyon nehéz. Nagyon fontos, hogy bebizonyította, képes arra, hogy ilyen nyomás alatt vezessen" - emelte ki Sárosi.

A következő versenyhétvége július elején Ausztriában lesz, a csapat sok magyar szurkolót vár a helyszínre.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alatt futó Eb a kategória legnívósabb sorozata, a kamionosok számára ugyanis nem rendez világbajnokságot a FIA.

majorbenedek
Major eddigi legnagyobb sikereFotó: Facebook

A sportág történetében legfiatalabb Major a sikeres olaszországi bemutatkozása után már a múlt héten is pontot szerzett, a spanyolországi második futamon az egy pontot érő 10. helyen ért célba.

A fiatal versenyzőnek még nincs közúti jogosítványa, de nemrég sikeres KRESZ-vizsgát tett.