91 éves, de 23 kilót javított a világcsúcson

2013.06.16. 20:51

Világcsúcsot állított fel korosztályában egy 91 éves amerikai erőemelő, aki 85 kilós nyomásával 23,5 kilóval megdöntötte a korábbi csúcsot fekvenyomásban.

Sy Perlis az amerikai fekvenyomó-bajnokságon döntött csúcsot, kategóriájában, a 90 évek felettiek között egyedül ő indult. A fekvenyomók világszövetségének adatai szerint ebben a kategóriában a korábbi csúcs 61 kiló volt, amelyet 2005-ben állítottak fel.

Gus Retwisch, a fekvenyomók világszövetségének elnöke, aki tanúja volt a csúcsdöntésnek elmondta: Perlis eredménye bámulatos. A férfi úgy néz ki, mintha a hetvenes éveiben lenne, ragyogó formában van.

Perlis, aki 60 évesen kezdett el erőemelni 2010-ben és 2011-ben megnyerte a fekvenyomó világbajnokságot a 85 éves és 89 éves korosztályban. Öt évvel ezelőttig nem vett részt semmilyen bajnokságon.

Sy Perlis rekordja, 91 évesen

A II. világháborús veterán erőemelő hetente ötször edz, kardiogyakorlatokat és erőemelést végez. Orvosa tudja, hogy versenyszerűen sportol, és mindig arra biztatja, hogyha képes rá, akkor tegye.

Chhanda Dutta gerontológus szerint téves az a nézet, hogy a sportolás nem való idős embereknek. „A tunya életmód sokkal nagyobb veszélyt rejt, mint bármi, ami a testedzéssel kapcsolatos. Fontos, hogy az emberek felismerjék, nem a kor határozza meg egyedül a testedzés intenzitását."