Szabina
-2 °C
15 °C

Újabb világsztár Gyulai emlékversenyen

2013.06.20. 09:45

Újabb világsztár részvételét jelentették be a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői: Mutaz Essa Barshim, a világ jelenlegi legjobb magasugrója - aki az idén átjutott a 2,40 méteres magasságon - is indul a Puskás Ferenc Stadionban július 10-én sorra kerülő nagyszabású sporteseményen. Csaknem 13 éve, 2000. augusztus 5-e óta szabadtéren senkinek sem sikerült túljutnia a 2,40-es magasságon, mígnem június 1-jén, a Gyémánt Liga eugene-i állomásán a mindössze 21 éves katari atléta ezzel az eredménnyel nyert.

Barshim 2010-ben, utolsó éves juniorként már felhívta magára a figyelmet: előbb Teheránban győzött a fedettpályás Ázsia Bajnokságon, aztán megnyerte Monctonban a junior világbajnokságot, majd aranyérmes lett Kínában az Ázsia Játékokon. 2011-ben újabb lépést tett felfelé: a hetedik helyen végzett a tegui vb-n, s egyéni legjobbját Kobéban 2,35-re tornázta fel. Tavaly fedettpályán 2,37-tel győzött az Ázsia Bajnokságon, majd a nyáron, Londonban az olimpián – sérüléssel bajlódva – bronzérmet szerzett. 2012. augusztus 23-án Lausanne-ban megnyerte a Gyémánt Liga-versenyt, mégpedig az év legjobbjával, 2,39-es ugrással. Aztán idén jött a 2,40 méteres új Ázsia-csúcs, amellyel a katari atléta vezeti az All-Athletics.com világranglistáját.

Mutaz Essa Barshim előtt is már számos világklasszis indulását jelentették be a szervezők. A jamaicai szupersztár Yohan Blake, a 100 méter világbajnoki címvédője áll a lista élén, de a kétszer is a világ legjobb atlétanőjének választott, négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok amerikai Sanya Richards-Ross 400-as fellépését, vagy a 110 méteres gátfutás világbajnoka, az amerikai Jason Richardson részvételét is joggal várhatja nagy érdeklődéssel a közönség

Az már korábban eldőlt, hogy az idei Gyulai István Emlékverseny a nemzetközi kalapácsvető-sorozat egyik állomása lesz, az olimpiai bajnok Pars Krisztián mellett a 2008-as ötkarikás aranyérmes szlovén Primoz Kozmus, valamint a 2013-as ranglistavezető cseh Lukas Melich is dobókörbe lép a Puskás Ferenc Stadionban.

A belépők 90 százaléka 500 forintos regisztrációs díj ellenében kapható a Ticket Express irodáiban. A Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjat az M1 július 10-én 20.15 és 21.30 között élőben közvetíti.