Jakabosnak a legnagyobb a tét az ob-n

2013.06.25. 09:12

A magyar úszóélmezőny ismét egyik kedvenc uszodájában szerepel: a tavalyi, történelmi sikert hozó Európa-bajnokság helyszínén, Debrecenben. Akárcsak az Eb-t megelőző ob, a mostani is nyílt viadal lesz, több külföldi is részt vesz. Ezenkívül most véglegesedik a barcelonai vb-csapat.

A leghíresebb külföldi Chad Le Clos, aki egy éve még csupán a jövő nagy reménységeként úszott Debrecenben, most viszont olimpiai bajnokként tér vissza: a dél-afrikai okozta a londoni játékok legnagyobb meglepetését, Michael Phelpset győzte le 200 pillangón. (Biczó Bence tesztelheti, hogy milyen formában van jelenleg.)

Magyar olimpiai aranyérmes is lesz a mezőnyben, és természetesen ő is indul kedvenc számaiban: Gyurta Dániel – aki egyelőre mind száz mellen, mind kétszázon 4. a világranglistán – szokás szerint csendben élesíti formáját a július végi barcelonai világbajnokságra Hosszú Katinkához hasonlóan, aki az egyetemi évek elmúltával ismét bajnoki résztvevő.

„Utoljára Egerben, 2009-ben szerepeltem ob-n, aztán jött a római világbajnokság. Kabalából többet nem mondok” – utalt Hosszú Katinka arra, hogy akkor világbajnok lett. A mostani bajnoksággal kapcsolatban közölte: „első hallásra soknak tűnik, pedig nem az: csak tizenkét számban indulok, naponta háromban. Most már a gyakorláson van a fő hangsúly, ez már a finomhangolás, a csiszolás időszaka.”

Hosszú Debrecenben megmérkőzhet a kitűnő formában lévő Jakabos Zsuzsannával. Három fő számuk egyébként a legnagyobb izgalmakat tartogatja, hiszen 200 és 400 vegyesen Verrasztó Evelyn, 200 pillangón pedig a 16 éves Szilágyi Liliána szintén esélyes a vb-indulásra, viszont Barcelonában csak a két legjobb szerepelhet.

A felsorolt számokban mindhárom magyar az első tízben van a világranglistán: 200 vegyesen Hosszú 3., Jakabos 4., Verrasztó 10., míg a hosszabb távon Jakabos 4., Hosszú 5., Verrasztó pedig 8. Kétszáz pillangón Jakabos 5., Hosszú 8., Szilágyi pedig 9.

Kiss László szövetségi kapitány jelezte, jelenleg mindhárom esetben a Hosszú–Jakabos-kettős az induló, őket csak úgy lehet kiszorítani a csapatból, ha valaki nem csupán megelőzi őket, de a legjobb hazai idővel teszi.

Jelenleg a vb-csapatba kerüléshez szükséges A-szintet 16 versenyző – 11 férfi és 5 nő – teljesítette, igaz, a jelen állás szerint csak tizenöten utaznak majd, a sérüléséből még most felépülő Kozma Dominik ugyanis nincs olyan formában, hogy komoly eredményt érhessen el.

A jelenlegi csapat így fest: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn – Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kis Gergő, Kozma Dominik (sérülés utáni állapota miatt kérdéses), Pulai Bence, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid. Hosszú távon Risztov természetesen résztvevő.

Debrecenben még lehet csatlakozni hozzájuk – Kiss László bizakodik, hogy még egy-két fővel kiegészülhet a csapat, komoly létszámbővülésre ugyanakkor nem számít. „A cél Barcelonában egyértelmű: felülmúlni a 2011-es sanghaji szereplést, amikor egy aranyat és három bronzot szereztünk, illetve a hosszútávúszásban volt még egy harmadik helyünk. Nagyon bízom benne, hogy ez sikerülni fog: az európai világbajnokságokon rendszeresen jól szokott menni úszóinknak.”

Ami biztos: a végleges világbajnoki csapatot – így a hosszútávúszókét is – szombaton, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülésén jelölik ki a helyszínen. A szerdától szombatig tartó ob-n az előfutamok 9.30-kor kezdődnek, míg a középdöntők és döntők 17 órától.