A rutinon tolat a futamgyőztes kamionos

2013.07.04. 22:04
Már a rutinpályán készül jogosítványa megszerzésére Major Benedek, aki 17 évesen már Eb-futamot nyert kamionjával, és a hét végén magyarok előtt száll fülkébe Ausztriában.

„Pontos számot nem tudok mondani, hány magyar jön a spielbergi futamra, de rengetegen jelezték: megnéznek a hozzánk legközelebbi versenyen. Szerencsére nagyon sokan kíváncsiak a kamionsportra és rengeteg levelet kapok, amiben a versenyekről kérdeznek. Bár vannak olyan lányok is, akik személyes okokból keresnek meg, én nem ezeket a fórumokat szoktam ismerkedésre használni”  – mondta Major Benedek, a 17 éves kamionversenyző.

17. születésnapja előtt egy héttel Major kamionos Európa-bajnoki futamot nyert Nogaróban. Azóta nem versenyzett, az ausztriai Spielbergben a hétvégén áll újra rajthoz, előtte erőnléti edzésekre jár, rajongói levelekre válaszol az OXXO Racing versenyzője.

„A helyszínt már ismerem, tavaly már versenyeztem itt a Lotus Cup Eastern Europe-ban, a különbség azonban jelentős, mert erre a hétvégére lerövidítették a távot, így összesen 6 kanyar lesz benne. A pályára tehát különösebben nem tudok felkészülni, fizikálisan azonban annál inkább. A verseny alatt olykor 60 fok is lehet a kamion fülkéjében, ami megnehezíti a koncentrációt, ezért kell a tökéletes kondíció. Minden futamra futással és kemény edzéssel készülök” – árulta el Major.

Az összetettben 17 pontos pilóta azt is bevallotta, bár korábbi győzelmére nagyon büszke, tisztában van azzal, hogy nagyon sok mindennek kellett jól alakulni az első helyezéshez. Ez az év számára továbbra is tanulóidőszak.

„A versenyre való készülés mellett a közúti jogsi megszerzése most a legfőbb célom. A KRESZ-vizsga után most a gyakorlati órák következnek, így végre beülhetek az autó volánja mögé is. Bár próbáltam inkognitóban megjelenni az első vezetési órámon, az oktató előtt elég hamar lebuktam” – tette hozzá.

A csapat másik magyarja, Kiss Norbert 81 pontot szerzett eddig, ezzel az összetett negyedik helyén áll.