Letették az esküt a transzplantáltak világjátékán induló sportolók

2013.07.20. 13:32

Letették esküjüket szombaton a szervátültetettek 19. világjátékára utazó magyar sportolók Gödöllőn.

A Magyar Szervátültetett Szövetség tájékoztatása szerint a dél-afrikai Durbanben jövő vasárnap kezdődő eseményre mintegy ötven magyar sportoló utazik. Közülük a legfiatalabb még nincs 18 éves, a legidősebb pedig már elmúlt 60.

Kilenc sportágban, asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, röplabdában, fallabdában, teniszben, tollaslabdában és úszásban lesz magyar induló.

Az elmúlt években a magyar csapat a világjátékokon a legjobb öt között végzett.

A szövetség közleménye úgy fogalmaz: a szervátültetetteknek az életet jelenti a sportolás, mert a transzplantáció után olyan kilökődés gátló gyógyszereket kell szedniük, amelyek legyengítik az immunrendszert, ezzel együtt megnő többek között a csontritkulás, az érszűkület veszélye. Ezt a folyamatot, csak rendszeres sportolással lehet lassítani.

A szervátültetett sportolóknak a világjátékok az egészséges sportolók olimpiájának felel meg, azzal a különbséggel, hogy ezt kétévente rendezik meg. A transzplantáltak nemzetközi szövetségét (WTGF) elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és tagja a Nemzetközi Doppingellenes Szövetségnek (WADA).