Ahogy ideális nő, ideális ország sincs

2013.07.21. 12:19 Módosítva: 2013.07.21. 12:19
A zentai származású Kubát Igor annyi mindent csinál, hogy ő sem határozza meg szívesen magát. Ha kérdezik, mindig azt válaszolja, a napnál fűtő. Asztalitenisz-edzőként ő indította útjára Boros Tamarát, akitől még a kínaiak is rettegtek, jelenleg a ciprusi és a norvég futballválogatott logisztikai menedzsere, de a Kusturica-filmek zenéjét jegyző Goran Bregovicsot is Kubát turnéztatja.

Kubát Igort már a családi hagyományok is arra kötelezték, hogy a sportban dolgozzon. Édesapja, Kubát János is legenda, edzőként asztalitenisz Európa-bajnoki címig juttatta Korpa Istvánt, majd ő volt az is, aki ötmillió dollárt csempészett át a magyar–szerb határon, hogy létrejöhessen a Fischer–Szpasszkij-sakktorna. „A citrom nem esik messze a lótól, volt kitől tanulnom. Ő egy zseni, ennek megfelelően nehéz ember is. Amit elért, azt könnyen tette. Az én sikereimeit inkább a nagyfokú ambícióim biztosítják, de kétségtelen, a szervezőkészségemet tőle örökölhettem.”

Kubát első sikereit a zentai klub asztalitenisz-edzőjeként érte el el. Legsikeresebb tanítványa Boros Tamara, aki 2002-ben úgy lett világbajnoki harmadik, hogy tíz éve már csak ázsiai versenyzők nyertek érmeket. „Az első edzésen azt mondtam, aki nem akar világbajnok lenni, az menjen haza. Páran lézengtek ezután, de a csak félig-meddig komoly mondatomra Tamarának felcsillant a szeme. Élt-halt a pingpongért, ami nem sok gyerekre volt jellemző. Kár, hogy nem sikerült végül vb-t nyernie, olyan legenda lehetett volna, mint Magyarországon az Aranycsapat.”

Rágózás miatt ment a szomszédok agyára

Mai fejjel tudom, hogy nagyon rossz büntetés volt, de amikor rágózott az egyik edzésen, három napra eltiltottam. Másnap azonban már jött az anyukája, hogy engedjem újra játszani, mert a szomszédok már kikészültek. Nehezen viselték a falra pattogó labdákat, mert Tamara otthon is állandóan gyakorolt.

„Az volt az alapelvem, hogy ne a hibák és a gyengeségek javításán dolgozzunk, hanem az erősségekkel menjünk fel a non plus ultráig. Akkoriban a nők még nem csinálták a fonákpörgetést, mi ezen dolgoztunk órákat minden edzésen. A másik a szerva volt; a mezőnyben Bátorfi Csillán kívül mindenki csak úgy átadta a labdát, míg az ő szervái támadással értek fel. Elutaztam Pestre az edzésükre, és órákig lestem, hogyan csinálják. Később ezt oktattam minden gyereknek, ennek is köszönhető, hogy 11–15 éves játékosokkal bennmaradtunk a jugoszláv első osztályban. Tamarának a lábmunkában maradtak hatalmas hiányosságai, ha el kellett távolodni az asztaltól, akkor verhetővé vált.”

Kubát és Boros közös munkája azonban megszakadt. Az edzőt 1991-ben a délszláv háború bírta távozásra. Miután megkapta a behívóját, Svédországba ment. „Jártam már korábban ott; láttam, a macskák és a galambok is jó kondiban vannak, gondoltam, akkor az embereknek is jó lehet ott élni” – mesélt arról, miért Stockholmra esett a választása.

Kubáttal tartott Boros és családja is, őket azonban alig két év után kiutasították, mert szinte kivétel nélkül csak bosnyák menekülteket voltak hajlandók befogadni. Kubát azonban nem akarta, hogy Boros elkallódjon, ezért országot keresett neki. A magyar válogatott Bátorfi Csillával és Tóth Krisztinával erős volt akkoriban, így Ormai László elutasította. „Horvátország akkoriban nagyon akart bizonyítani, mindenen kaptak, ami kis ismertséget hozhatott nekik. Pár nap alatt állampolgárságot kapott, és a Mladosthoz került. Jól jártak vele, 1994-ben már ifjúsági Európa-bajnok lett, majd később horvátként sorra nyerte a felnőtt Eb-ket is. Az edzői kenyér keserű. Lehet, hogy az én pozitív habitusom hozzásegíthette volna egy világbajnoki aranyéremhez is. Az biztos, a lehetőség benne volt Tamarában. Egyedül csak tőle féltek a kínaiak. Mindenki mást meghívtak magukhoz edzőtáborozni, de ő nem utazhatott, nehogy ellessen tőlük egy-két trükköt."

A svéd közeg elsőre Kubátnak is furcsa volt. Míg a kis Zentán profi edző volt szép fizetéssel, addig Svédországban amatőr alapon működött a sport, megszokott, hogy az iskola után az énektanár, vagy a szülök tartanak edzést. Miután Kubát családi okok miatt felhagyott az edzősködéssel, egy utazási irodában kezdett el dolgozni. Az ott gyűjtött tapasztalat is segítségére volt, amikor a norvég válogatottnál dolgozó Zsoldos László ajánlására ő is a csapathoz került logisztikai menedzserként.

Kubát azóta állandóan úton van: a Budapest–Zenta–Stockholm útvonalat folyamatosan rója, de bárhol előfordulhat Európában. A ciprusi és a norvég futballválogatott logisztikai menedzsereként az idegenben játszott meccsek előtt legalább egyszer kimegy az adott országba, hogy szállást foglaljon, de természetesen a meccseiken is ott van. A futball mellett a zenebizniszben is érdekelt: az Emir Kusturica filmek zenéjét szerző Goran Bregovicsot turnéztatja, de nem csak a Balkánról, Magyarországról is visz ki fellépőket Stockholmba. Időnként ez okoz némi kényelmetlenséget.

„Nemrég volt egy olyan időszak, hogy 18 nap keltem fel másik országban; egy idő után már tényleg nem tudtam, hol is vagyok.” Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Kubát legszívesebben csak europolgárként tekint magára. „Éltem már Jugoszláviában, Szlovéniában, Görögországban és Svédországban is, de ahogy nincs ideális nő, úgy ideális ország sincs, de akárhol élek, mindig kisebbségi vagyok, még Magyarországon is az lennék.”

A kisebbségi lét a vajdasági Zentán az eredményekben is megmutatkozott. Kubát megfigyelte, hogy játékosai szoros állásoknál – 19-19 vagy 20-20 után – rendszerint veszítenek. Szerinte ebben az is közrejátszott, hogy a magyarok folyamatos elnyomásban voltak, ami a sportteljesítményükre is negatívan hatott. Ezután próbálta meg beléjük ültetni optimizmusát. Az edzések vége felé pszichológiai gyakorlatként, labda nélkül, elképzelt ellenfelekkel játszatta tanítványait 20-20-ról induló meccsen. Próbálta velük elképzeltetni, hogyan lehet ilyenkor nyerőt ütni. Ez a munka később kifizetődött. „Mindenhez pozitívan kell hozzáállni, mindig mondom, agresszívnak kell lenni, de sosem arrongánsnak, így lehet elérni a sikereket.”

Jegyüzérkedés a részeg japánok között

Kubátot jegyüzérnek is titulálták már, de szerinte ez a megnevezés nem fedi a valóságot. Eleve minden világ- és Európa-bajnokságot a helyszínen néz végig, és ha úgy adódik, egy-két jegytől megszabadul, ha jó hasznot tud vele hajtani. Néha ezért át is utazza a fél világot. A 2002-es vb-döntő előtt három nappal kapott négy jegyet a dán szövetségtől, még éppen tudott foglalni repülőjegyet, hogy kiutazzon Japánba. „A stadion körül egy lélek sem volt, a japánoknak megmondták, hogy tilos feketén jegyet venni, és ezt be is tartották. Így elmentem egy mulatónegyedbe, ahol sokan iszogattak, megvártam míg teljesen eláznak, és csak aztán vettem elő jegyeimet. Valóságos háború tört ki értük, és a 400 dolláros jegyekért kétezret is megadtak. Azért én sem maradtam le a döntőről, tudni kell, a meccs kezdete előtt öt perccel az az árus, aki még nem tudott megszabadulni jegyeitől, már nagyon olcsó adja, így vettem én is. Aki nagyot akar nyerni, annak nem szabad olcsó jeggyel foglalkoznia, mindig a legjobb helyekre kell tikettet szerezni, nagy különbség egy száz- vagy egy ezerdolláros jegytől megválni a duplájáért. Ha jövőre összejönne a brazil–argentin vb-döntő, egy egész utcát vehet majd az, aki a legjobb helyekre szóló jegyét eladja. Azt hiszem, én is lemondanék a jegyemről ezért."

Kubátot pozitív életszemlélete nem is tartja vissza semmitől, amiben lehetőséget lát, azonnal próbálja megvalósítani. Most éppen azt szervezi, hogy a Deák téren felállított óriáskerék Stockholmba is eljusson, de vitt már Leonardo Da Vinci-kiállítást is úgy a svéd fővárosba, hogy Madridban, a Bernabeu Stadion felé ballagva támadt ez az ölete a plakátokat nézegetve.

Nemrég a svéd televízió egyik showműsorában Polgár Judit volt a vendég, Kubát még aznap szervezkedni kezdett. Meg sem lep ezzel, de Peruból hívta fel a norvég állami vasutak elnökét, hogy milyen remek reklám lehetne nekik is egy Oslo és Bergen között a vonaton tartott sakkszimultán, ahol Polgár száz ellenfél közül kilencvenet biztosan megver. Ha létrejön a szimultán, már az is nagy eredmény, de Kubát vallja, mivel csak 53 éves, az igazán nagy dobása még hátravan.