Ez a mesebeli sportágak olimpiája

2013.08.03. 10:25

Ezekben a napokban is zajlik Kolumbiában a világjátékok, amit némi képzavarral élve a nem olimpiai sportágak olimpiájának is nevezhetünk. A játékok programjában találni közismert, már olimpián is megfordult, világszerte elterjed sportágat, mint a ritmikus gimnasztikát, vagy a görkorcsolyát, de olyanokat, is amiről csak a legelvakultabb sportrajongók hallottak, és valószínűleg még ők sem tudják, hogy mire is megy ki bennük a játék.

A fistball nevéből megfejthető, hogy ököllel kell ütni a labdát, de arról még nem árulkodik, hogy hogyan. A fistballt nagyjából a röplabda és a tenisz keverékeként lehet leírni. A labdát itt is egy háló fölött kell átjuttatni három érintésből egy ötfős csapatnak, de nemcsak bokszolni lehet, hanem alkarral is lehet érinteni. A röplabdával szemben azonban akkor sincs vész, ha földet ér a labda. Az egy pattanás megengedett, mint a teniszben vagy lábteniszben, sőt taktikai elem is lehet. Kiszámíthatatlan, hogy a levegőben egyből, vagy csak pattintás után támadják meg a labdát a játékosok, akik csúsznak-másznak a 20x50 méteres,  két térfélre osztott játéktéren. A meccsek öt nyert játszmáig tartanak, egy győztes szetthez 11 pont kell.

A fistball, ahogy sok mást már a rómaiak is játszották, majd Goethe is tesz említést róla. A német vonal azóta is erős, 1893 óta rendeznek versenyeket, és 1968, az első világbajnokság óta, sorra gyűjtik a világbajnoki címeket. Rajtuk kívül Svájc, Ausztria és Brazília tartozik az élvonalhoz.

Fistball vb-döntő

A világjátékok programjában az életmentés is külön sportágként szerepel. Itt persze nem arról van szó, hogy ki tudja szebben bemutatni a Heimlich-féle műfogást ahhoz, hogy minél előbb B-kategóriás jogosítványt szerezzen, és még autóroncsokból erővágóval sem kell kiszedni baleseteseket, hanem fuldoklókat helyettesítő bábukat mozgatnak úszva egy medencében vagy a tengerben. De vannak szörfdeszkán evezős számok is, és ha akaratlanul is, de az akadályúszással megidézik a korai olimpiákat is.

Azért a Baywatch-hangulat sem maradhat el, mert a tengerparton is futnak az életmentő versenyzők. Van, hogy zászlóért kell sprintelni, de mint a népszerű székes játékban, itt is eggyel kevesebb zászló van, mint ahány résztvevő. Akinek nem jut zászló, kiesik a sprintből. A legkeményebb azonban az összetett szám, az 1200 méteres távon úszás után, egy deszkán kell tempózni, majd tengeri kajakra váltanak, hogy végül egy tengerparti sprinttel érjenek célba.

Életmentés az uszodában

Caliban természetesen egy ízig-vérig kolumbiai sportnak is helyet kellett adni, az angolul heavyball, spanyolul balon pesado néven futó labdajáték azonban nem egy népi játékból alakult ki, hanem a súlyemelőként hírnevet szerző Roberto Lozano Batalla találta ki tanítványai számára, hogy ne unják halálra magukat a testnevelés órákon. Hogy az érdeklődést kiváltsa saját fejlesztésű játéka iránt, azért ahhoz azt kellett hazudnia, hogy ez egy Egyesült Államokból származó sport.

Mi is az a balonpesado?

A nehézlabdát kosárlabda pályán játsszák, itt azonban nem egy gyűrűbe, hanem egy, a pályára felfestett, 1,5 méteres átmérőjű körbe kell bejuttatni. Akkor van bent, ha a labda vagy az azt fogó játékos ezen a körön belül áll. A labda egyébként maga nem olyan nehéz, egy lapos röplabdába nyomnak némi habot, vagy tömik ki ruhával, ezt dobálják, illetve kezükben fogva próbálják átcselezni magukat a védőkön.

A frontlabda (frontball) is szerepel bemutatkozó sportágként a játékokon, ez a sport igazából a fallabda olyan változata, amelyikben a labdát nem ütővel hanem tenyérrel küldik falra a játékosok, és a testközeli élményt fokozza az is, hogy a meccseket nem elzárt ketrecben játsszák. Az 1930-as években feltűnő frontlabda elemei már a spanyol pelotában is megtalálhatók, csak itt egyetlen egy falra játszanak.

Fallabda ütő nélkül

A magyarok nem állnak rosszul, sőt már több aranyérmet is szereztek, persze a legtöbbet a hagyományos sportágban, kajak-kenuban.