Mintha Messit kifütyülnék Barcelonában

2013.08.09. 22:12
A 2014-es szezon végéig szóló eltiltást kapott Alex Rodriguez, az évtized legjobb baseballozója. A 38 éves amerikait, tizenhárom társával együtt bár doppingteszt nélkül büntették meg, vele bukott egy klinika is. Olyan jelképe lehetett volna a baseballnak, mint Schumacher a Forma-1-nek vagy Jordan a kosárlabdának, ehelyett Armstrong nyomdokaiba szegődött a bukott nagyok listáján, legutóbbi meccsén már a közönség is kifütyülte.

Alex Rodriguez már tinédzserként is sportzseni volt, 17 évesen a Miami egyetemtől kapott ösztöndíjat mint baseballjátékos, de az amerikai futball csapat is számított rá, ám ő végül a profi karriert választotta, és aláírt a Seattle Marines csapatához. 18 évesen, 1994-ben már bemutatkozott a profiknál, 1996-ban már kezdőjátékos volt, ekkor robbant be a legjobbak közé, saját posztján a legjobb támadójátékos lett (Silver Slugger) és bekerült az All-Star csapatba is.

Mindent megnyert

2003-ban, 2005-ben és 2007-ben ő volt az American League Legértékesebb játékosa, (MVP), a Silver Slugger díjat 1996 után még 9-szer kapta meg, összesen pedig 14-szer volt All-Star játékos, 4-szer pedig ő volt az American League legjobb ütőjátékosa. A Texas Rangersbe már igazi szupersztárként érkezett 2001-ben, 10 éves, 252 millió dolláros szerződést kötött, majd 2004-ben a Yankeeshez került, ahol 2007-ben újított ezen a szerződésen, 2017-ig 275 millióért írt alá – ez a két szerződés a legmagasabb a sportvilágban jelenleg is. Ő lett a legfiatalabb, aki 500, majd 600 hazafutást ért el a ligában, jelenleg az 5. az MLB hazafutás-ranglistáján 647-tel, amivel messze a legjobb az aktív játékosok közül, 2009-ben bajnok lett a Yankees-zel, ő kereste minden idők legtöbb pénzét MLB-ben (325 millió dollár eddig), 2001 óta pedig két kivétellel minden idényben ő kapta a legmagasabb fizetést.

A szinte véget nem érő eredménylista azonban új kontextusba került 2013. augusztus 5-én, amikor a baseball liga legfőbb embere, Bud Selig bejelentette, hogy a Biogenesis klinika elleni nyomozás során gyűjtött bizonyítékok alapján dopping miatt eltilt 13 játékost, köztük Rodriguezt is, akit 211 meccsre meszeltek el, szemben a többiek 50-jével. A Yankees játékosának kivételével mindannyian elfogadták, ezzel beismerték, hogy tiltott szerekkel éltek, bár egyik eltiltott sem bukott meg doppingteszten.

A 2013-as idény, és 2007 óta a baseball legnagyobb doppingbotránya még januárban kezdődött, amikor a Miami New Times a Biogenesis egykori alkalmazottjától megszerzett dokumentumok alapján több MLB játékost is doppinggal gyanúsított meg. A botrányt az azóta már bezárt klinika egyik dolgozója, Porter Fischer robbantotta ki, akit nem fizetett ki a cég, ő adta át a dokumentumokat a floridai újságnak, ám pénzt nem kért azokért. Később a liga is megkereste őt a bizonyítékok miatt, előbb 15 ezer, majd 125 ezer dollárt kínáltak neki, Fischer azonban mindkét ajánlatot visszautasította, de két nappal a liga második megkeresése után a dokumentumokat tartalmazó dobozokat rejtélyesen kilopták az autójából - így, egy harmadik félen keresztül kerültek azok az MLB-hez.

Az érintettek között több All-Star játékos neve is felmerült, Everth Cabrera, Bartolo Colon, Nelson Cruz és Melky Cabrera mellett azonban egyértelműen a 2011-ben a liga legjobbjának választott, 2008-2012 között sorban ötször All-Star Ryan Braun és a 2009-ben bajnok, háromszoros MVP Rodriguez volt a legnagyobb fogás.

Braun lett a koronatanú

A liga több éve figyelemmel kísérte a miami klinika működését, melyről azt gyanították, hogy már 2009-ben is adott el tiltott teljesítményfokozókat, szteroidokat és humán növekedási hormont (HGH) a játékosoknak. Akkor Manny Ramirezt, 2010-ben pedig Yasmani Grandalt, illetve a mostani ügyben is érintett Bartolo Colont, Melky Cabrerát is eltiltották fejenként 50 mérkőzésre dopping miatt, a Biogenesis neve pedig minden esetben felbukkant - emiatt mélyült el a klinika elleni vizsgálat. Grandal, Colon és Melky Cabrera azonban 2012-es eltiltásuk miatt most nem kaptak újabb büntetést, hiszen akkor már letöltötték az első vétségért járó 50 meccset. A második vétség 100 meccsről szóló eltiltást von maga után az MLB szabályzata szerint, a harmadik pozitív teszt után pedig végleges eltiltás jár.

A baseballjátékosok leggyakrabban azért nyúlnak szteroidokhoz, hogy minél nagyobb legyen az ütőerejük, hiszen a dobójátékosok kivételével mindenkinek kell ütnie, és azoknak köszönhetően lehet pontokhoz jutni. Ha valaki megfelelő technikát párosít kellő, akár mesterségesen elért erővel, az sok hazafutást üthet, és sok pontot szerezhet csapatának. Az ezredforduló környékének hazafutás-rekordjait jegyző játékosok, Barry Bonds (73) és Mark McGwire (70 és 65) mind szteroidot szedtek, a szteroidhasználat nélküli rekord jeleneg 61 hazafutás egy szezonban, ezt Roger Maris még 1961-ben érte el. A Texas Rangers játékosa, Nelson Cruz, aki elfogadta 50 meccses eltiltását, viszont azzal indokolta, hogy szteroidokhoz nyúlt a 2012-es idény előtt, hogy vissza kellett szereznie versenysúlyát, miután egy fertőzést követően 18 kilót fogyott a holtszezonban. Emellett a sérülésekből való gyorsabb gyógyulás miatt is előfordul, hogy a játékosok tiltott szereket használnak.

A liga pert indított a Biogenesis ellen, hogy hozzájuthasson a bizonyítékokhoz, a per során a Biogenesis tulajdonosának, Anthony Boschnak pedig minden pénze elfogyott, így Alex Rodriguezhez fordult segítségért, amikor azonban nem kapott kölcsönt a játékostól, úgy döntött, hajlandó lesz együttműködni az MLB-vel. Cserébe azt kérte, hogy a liga szüntesse meg az ellene indított pert, védje meg, ha az általa megnevezett játékosok perelnék, és segítsen neki kibújni a vádemelések alól. Az utóbbi kéréssel még lehet gondja, ugyanis az FBI is elkezdett érdeklődni a Biogenesis korábbi ténykedései iránt.

A baseball nem szabadul a doppingtól

A BALCO botrány a Bay Area Laboratory Co-operative-ról kapta a nevét, a cég 1988 és 2002 között, tiltott tevékenységének felfedezéséig zavartalanul adott el szteroidkészítményeket baseballozóknak és más sportolóknak egyaránt. Ez a cég látta el doppingszerekkel többek között Dwain Chambers, Marion Jones és Tim Montgomery sprinereket, a bokszoló Shane Mosleyt, valamint több MLB és NFL játékost. A BALCO botrány hatására az MLB megalkotta a tiltott szerekre vonatkozó szabályzatát, akkor alakult ki a mostani rendszer, hogy az első vétség után 50, a majd 100, végül egész életre szóló eltiltás következik. A cég a mai napig működik, már nem gyárt doppingszereket sportolóknak.

A Mitchell-jelentés a korábbi maine-i demokrata szenátor, George J. Mitchellhez kötődik, aki 21 hónapig nyomozott Bud Selig, az MLB első emberének kérésére a liga játékosainak anabolikus szteroid és humán növekedési hormon használata után. A 409 oldalas jelentést 2007. december 13-án hozta nyilvánosságra, összesen 87 játékos neve szerepelt benne, a többség azonban addigra már visszavonult.

Bosch mellé azonban kellett valaki az MLB-nek, aki hitelt érdemlően bizonyítja, hogy valóban doppingoltak a játékosok, nem csak a Biogenesis tulajdonosa állítja róluk ezt. Ekkor jött a képbe Braun, akinek már 2011-ben is volt doppingügye, amit egy apró hiba miatt úszott csak meg - a vizeletmintát levevő ellenőr nem aznap, hanem csak egy nappal később küldte el a mintát a laborba, addig egy hűtőben tárolta, így Braun azzal védekezett, hogy eközben nőhetett meg a tesztoszteron szint a vizeletében, ő ugyanis soha nem szedett teljesítményfokozót. Megúszta az ügyet, sőt, még perrel is fenyegette a ligát, de ebből aztán nem lett semmi.

Június elején Braunt és társait még 100 meccses eltiltással fenyegették, a Milwaukee Brewers játékosa azonban belátta, hogy egy alkuval jobban jár, miután bemutatták neki az ellene szóló bizonyítékokat. Végül ő kereste meg az MLB-t, hogy tárgyaljanak, majd július 22-én beismerte, hogy doppingolt és elfogadta a szezon további részére szóló 65 meccses eltiltását. Azzal pedig, hogy az egyik legnagyobb kaliberű gyanúsított elismerte, hogy köze volt a Biogenesis doppingtermékeihez, kiderült, hogy Bosch nem csak a levegőbe beszélt, de a teljes ügy összerakásához nem csak a Braun és Bosch, hanem a többi eltiltott által szolgáltatott bizonyítékok is kellett.

A-Rod a harcot választotta

Nem sokkal a Braun eltiltás után újra lecsapott a liga, amely augusztus 5-én további 13 játékost tiltott el, közülük 12-en 50 meccses büntetést kaptak, amelyet még a szezon vége előtt letölthettek, hogy a 2014-es szezont tiszta lappal kezdjék. Ebből a sorból azonban kilógott a Yankees szupersztárja, Alex Rodriguez, akinek korábban ugyanúgy felajánlották az együttműködést, és azzal a csökkentett büntetés lehetőségét, akár csak Braunnak, ő azonban nem fogadta el azt, és fellebbezett a rekordméretű, 211 mérkőzéses eltiltás ellen. Korábban 100 meccses volt a legnagyobb büntetés, ilyet mindössze három MLB játékos kapott csak, Manny Ramirez és Eliézer Alfonso még 2011-ben, Guillermo Mota pedig 2012-ben.

A-Rod nem hogy nem akart együttműködni, hanem még akadályozta is a liga nyomozását, többször is hazudott a vizsgálatot végző illetékeseknek, illetve megvett és megsemmisített olyan biogenesises dokumentumokat, melyek bűnösségét igazolták. Emellett 2009 februárjában egy interjúban beismerte, hogy 2001 és 2003 között, még a doppingtesztek bevezetése előtt, a Texas Rangers játékosaként használt tiltott szereket, azt azonban tagadta, hogy azóta élt volna tiltott teljesítményfokozókkal. Az MLB azonban bizonyította, hogy már a Biogenesis felbukkanása előtt is doppingolt, vagyis lényegében 2004 óta folyamatosan, ezek együtt pedig túl soknak bizonyultak a ligának.

A NOB szigorúbb az amerikai sportoknál

NFL - Az első doppingvétség után 4, a második után 8, a harmadik után 16 meccses, 1 évre szóló eltiltás következik, az eltiltás ideje alatt fizetés nélkül.

NBA - Az első vétség után 5, a második után 10, a harmadik után 25 mérkőzéses eltiltás a büntetés, kiegészítve mindhárom esetben a liga doppingellenes előadásainak kötelező látogatásával. A negyedik vétség után minimum 2 éves eltiltás.

NHL - Az első vétség után 20, a második után 60, a harmadik után életre szóló eltiltás, a büntetés alatt fizetés nélkül.

MLB - Az első vétség után 50, a második után 100, a harmadik után életre szóló eltiltás, a büntetés alatt fizetés nélkül.

NOB - Az első doppingvétség után 2 éves eltiltás, a második után életre szóló eltiltás.

A liga két forgatókönyvet vázolt fel Rodriguez és ügyvédjeinek – nem véletlenül egyébként többek között az a David Cornwell védi a játékost, aki 2011-ben kimentette Braunt a doppingvád alól. Az egyik lehetőség egy alku lett volna, ha beismeri, hogy doppingolt és elfogad egy, a többiekénél ugyan hosszabb, de a 2014-e szezon végéig tartó eltiltáshoz képest mérsékelt ítéletet, ám A-Rod a többszöri megkeresés ellenére sem egyezkedett a ligával, pedig még az eltiltások bejelentésének napján is próbálkoztak nála. Így a második variáció valósult meg, vagyis augusztus 8-i kezdettel eltiltották a 2013-es szezon további részére és a teljes 2014-es idényre, ám az MLB szabályainak értelmében a fellebbezés ideje alatt pályára léphet. Ezzel a jogával élt is és a januári csípőműtétjét követő hosszú rehabilitáció után, augusztus 5-én, hétfő este újra ott lehetett a pályán a Chicago White Sox ellen, ám vele sem tudott nyerni a Yankees, 8-1-re kikaptak, a szurkolók pedig kifütyülték.

Az MLB több lap információi szerint egy rövid ideig azt is tervezte, hogy nem a doppingszabályzat, hanem a Kollektív Szerződés (CBA) egyik pontja alapján örökre eltiltja Rodriguezt, akit „a baseball érdekeire nézve kiemelkedően károsnak” találtak, ám ez Selig főtitkár erejéről, és nem a doppingról szólt volna, és hosszú éveken át tartó pereskedést jelentett volna.

A rekordméretű eltiltás, melyet Alex Rodriguez kapott, több összetevőn alapul. Sohasem volt pozitív doppingtesztje, így a szabályok értelmében az első bizonyítás után 50 meccset kellett volna kapnia. Ez igaz Braunra és mindenki másra is, Braun azonban 2011-ben hatalmas szerencsével megúszta az eltiltást, az eset után pedig tovább hazudott, tovább használta a tiltott szereket, a ligát pedig perrel fenyegette, ezért kapott 50 meccs fölötti eltiltást. Az ügyben érintett többi játékost a szabályok szerint tiltották el, az először vétkezőket 50, a másodszor vétkező Cesar Carillót pedig 100 meccsről tiltották el, igaz, az alsó ligás Carillót már márciusban elkapták.

Rodriguez azonban még Braunon is túltett. Megvásárolt és megsemmisített rá nézve kompromittáló dokumentumokat, több játékost is beszervezett, hogy a Biogenesis lássa el őket tiltott szerekkel, és az elképesztő mennyiségű bizonyíték ellenére sem volt hajlandó egyezségre törekedni a ligával, amelynek pontos dokumentációja volt a Rodriguez és Bosch között zajlott e-mailekről és sms-ekről, illetve arról, hogy a Yankees játékosa milyen szereket kapott a klinikától.

Dopping és dopping között is volt azonban különbség, az ügyben érintett játékosok ugyanis nem egy szintet képviseltek. A-Rod esetében például legalább 19 különböző doppingkészítményből állt (szteroidok, humán növekedési hormon stb), melyeket reggel-délben-este használt, és az injekciótól a krémen át cukorkákig minden volt köztük. A vizsgálat szerint 2009 óta vette igénybe a Biogenesis szolgáltatásait, tehát hazudott, amikor 2009-es vallomása után folyamatosan tagadta, hogy tiltott szerekkel élne, de arra vonatkozóan is talált bizonyítékokat az MLB, hogy 2004 és 2009 között is használt teljesítményfokozókat.

Meccsenként 150 ezer dollár a tét

Rodriguez védekezése arra épülhet, hogy előszöri vétkezőként mindössze 50 meccses eltiltás járna neki, így az MLB indokolatlanul szigorúan járt el ellene, a liga állítása szerint azonban A-Rod többször is vétett a doppingszabályok ellen, köztük 2010 és 2012 között is, amikor a Biogenesis szolgáltatásaival élt.

Azzal, hogy a 2013-as szezonban hétfőn este először pályára lépett a Yankeesben Rodriguez, biztossá vált, hogy nem bukja az idei fizetését teljes mértékben. A mostani idényt leszámítva még nagyjából 86 millió dollárral tartozik neki csapata, 2015-17 között összesen 61-gyel, ám érthető módon szeretnének ettől a szerződéstől megszabadulni. Rodriguez a 2015-ös szezon alatt már 40 éves lesz, és már idén is komolyan hátráltatták a sérülések, egy teljes év kihagyás után pedig bizonytalan, hogy milyen formában lenne, a millióknak pedig jobb helyet is találna a New York-i csapat.

Azonban ha a fellebbezés során sikerül Rodriguez ügyvédeinek csökkenteni az eltiltás mértékét, az mérkőzésenként 154321 dollárt jelentene a játékosnak. Ha viszont nem játszhat egészen 2015-ig, 34 millió dollártól eshet el összesen.

Az eltiltás kapcsán Rodriguez és a védelmét vezető Cornwell is szűkszavúan nyilatkozott. „Csalódott vagyok a büntetés miatt, amely ellen fellebbezni fogok, és harcolni fogok a megfelelő keretek között. Alig várom, hogy visszatérhessek a pályára csapattársaim közé ma Chicagóban. Szeretném megköszönni családomnak, barátaimnak és a szurkolóknak, akik mellettem állnak mindezek ellenére” - mondta A-Rod még a hétfő esti mérkőzés előtt. Cornwell lényegében annyit tett csak hozzá, hogy az MLB túlment a hatáskörén ezzel a döntéssel, és minden jogi eszközt bevet annak érdekében, hogy megvédje kliensét. Ezt a harcot egyébként a játékos szakszervezet is támogatja, amely úgy hiszi, hogy „a főtitkár nem megfelelően járt el. Mr. Rodriguez tudja, hogy a szakszervezet, csakúgy, mint a hasonló esetekben, harcolni fog a jogaiért.” És természetesen a szerződésének fennmaradó részéért is.

A legokosabb szerződés

Csak egy játékos van, aki többet keresett egy szezonban, mint Alex Rodriguez, Bobby Bonilla, aki mind a négy fő amerikai sportágat nézve a legmagasabb éves átlagkeresettel bír - 2000-ben a New York Mets csapatával kötött szerződése átszámolva 42,25 millió dollárt ér, ráadásul a szerződés megkötése után egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára a Mets játékosaként. Bonilla eredeti szerződéséből már csak egy év volt hátra, 5,9 millió dollárt keresett volna, a teljesítménye azonban már hanyatlóban volt, így a csapat el akarta engedni. Bonilla elérte, hogy a Mets úgy vásárolja ki szerződéséből, hogy az 5,9 milliót 2011-től, 25 részletben, kamatostul fizessék ki neki, így összesen 42,25 milliót kapjon a nagyjából 6 millió helyett. Ennek megfelelően Bonilla 2011 és 2036 között minden év július elsején 1,192 millió dollárt kap a Metstől. Két éve, amikor megkapta az első csekket, már 48 éves volt, és 10 éve visszavonult a játéktól.

Az MLB-ben megkötött szerződések teljes összege garantált ugyanis, egyedül az eltiltás alatt nem fizetik ki a játékost. Rodrigueznek tehát járna a 61 millió dollár 2014 után, amikor majd visszatér az eltiltásból, a játékosok szakszervezete pedig minden erejével azon lesz, hogy a 61 millió mellett még 2014-ben is kapjon fizetést a játékos..

Doppingolni jó üzlet

Ryan Braun példája remekül mutatja, hogy annak ellenére, hogy az MLB-é a legkorszerűbb doppingellenőrzés a négy fő amerikai sportág közül, miért érheti meg egy sportolónak, hogy tiltott szerekkel szerezzen előnyt. Braun 65 mérkőzéses eltiltása miatt 3,25 millió dollártól (körülbelül 731 millió forint) esik el idén (9,5 millióból), pedig még a 162 meccses szezon felét sem kell kihagynia. Ugyanakkor a 2014 és 2020 között 117 millió dollárt kereshet 2011-ben megkötött hosszabbításának köszönhetően - ebből 18 millió dollárt évi 1,8 milliós részletekben kap majd meg 2022 és 2031 között.

Természetesen Braun, Rodriguez, valamint a többi eltiltott All-Star játékos esetében sem arról van szó, hogy egyszerű emberekből néhány injekció és tabletta hatására szupersztárok lettek. Mindannyian tehetséges játékosok voltak, de a dopping mindenképpen közrejátszott abban, hogy a legjobbak közé kerültek - mint annyiak esetében a tesztek 2005-ös megkezdése előtt. Rodriguez maga is úgy nyilatkozott 2009-ben, hogy csak a rekordméretű szerződés megkötése után, 2001-ben kezdett szteroidokat használni, de nem ez lenne az első alkalom, amikor nem volt őszinte a szteroidokkal való viszonya kapcsán.

A dopping ugyanis a gyenge játékosoknak segített és segít abban, hogy megragadjanak a ligában, és ne kelljen ingázniuk a fiókcsapatok vagy más néven farmcsapatok és az MLB között, az átlagos, vagy annál kicsit jobb játékosok pedig az átlagnak számító 3 millió dollár helyett akár 10, 15, vagy akár 20-nál is több milliót kereshettek, kereshetnek egy idényben.

Egy új korszak ikonja volt

Alex Rodriguez a pályán is azon kívül is igazi szupersztár volt a 2000-es évek eleje óta, házasságát részben Madonnával való állítólagos viszonya tette tönkre, utána Kate Hudsonnal és Cameron Diazzal is járt. A pályán mutatott teljesítménye alapján azonban sokak számára egy új korszak hőse is lett. Miután Barry Bonds, Sammy Sosa és Mark McGwire rekordjai mellé apró kis megkülönböztető csillagok kerültek a dopping miatt, A-Rod jött, látott és győzött. Ötször volt övé a legtöbb hazafutás egy szezonban 2000 után az American League-ben, a valaha volt legfiatalabbként ért el előbb 500, majd 600 hazafutást, sokan pedig úgy hitték, neki köszönhetően tiltott szerek nélkül is lehet fantasztikus eredményeket elérni. A Yankees-zel 2009-ben felért a csúcsra, amikor megnyerte a World Seriest, azóta azonban már nem hozta korábbi formáját. Két csípőműtétje is volt, a legutóbbi januárban, amely miatt 4 hónapot ki kellett hagynia a 2013-as szezonban.

A 38 éves játékos hétfőn este visszatért hosszú kihagyása után és a fellebbezés alatt tovább játszhat, az pedig hónapokig is eltarthat. A sérülések és doppingbotrány közepette megmutathatja, hogy mire képes még a pályán. A probléma azonban nem az, hogy mit tud még nyújtani karrierje során. A fő probléma az, hogy mi hiteles abból, amit eddig elért.