Három fontos titok Hosszú szárnyalásáról

2013.08.17. 13:33
Hosszú Katinkának az olimpia utáni évek jól szoktak sikerülni, 2009-ben és 2013-ban is világbajnok lett vegyesúszásban. A fejlődése most fenntarthatóbbnak látszik a 2016-os olimpiáig, mert itthon készül, míg Amerikában nem maradt elég idő rá.

Amikor a legjobb helyezésem egy negyedik volt a londoni olimpián, nehéz volt elhinni, amit az edzőm, Shane Tusup említett, nem sok jobb dolog történhetett volna velem. Nem mondom, hogy egy világ dőlt össze bennem, mert nem teljesült a vágyam, hogy olimpiai érmes legyek, de nem esett jól, hogy nem voltam ott a dobogón. Különösen, hogy sokan igen negatívan álltak a szereplésemhez. Utólag persze könnyű azt mondani, hogy Shane-nek igaza volt, és mindennek megvan az oka, így kellett mindennek történnie, hogy kétszer is kilencedik legyek a negyedik hely mellett. És persze a világbajnoki címek, a világrekordok után nekem is könnyű most azt mondanom, hogy semmi sem véletlenül történt, a kudarcok csak erősítettek” – kezdte Hosszú Katinka.

A 24 éves úszónő háromszoros világbajnokká vált a barcelonai vizes vb-n, amivel a korszakos úszók közé emelkedett, hiszen Egerszegi Krisztina vagy Kovács Ági sem gyűjtött ennyi aranyat, noha mindketten olimpiai bajnokok.

Nagyon sokan kérdezik, most vagyok-e a csúcson. Hát, remélem, azért még nagyon sok minden van előttem, Barcelona csak egy állomás volt, és még lesz folytatás. Úgy hiszem, még nagyon sokat tudok fejlődni, ha csak arra gondolok, abban a 200 vegyesben még jócskán hagytam. Végül is simán nyertem, de rengeteget hibáztam. A rajt egyáltalán nem volt tökéletes, a három forduló is sokkal jobb lehetett volna, a kidelfinezésben is sok maradt. Akár egy másodperccel is jobb lehetek. Szóval van még tennivaló, jövőre Európa-bajnokság lesz Berlinben, de nem feltétlenül azon a versenyen, hanem már előtte is sokat mutathatok, mert a terv nem változik, jövőre is sok versennyel felkészülni a főversenyre. Egyszer bejött, megérte, felesleges lenne változtatni.”

Hosszú az egész nemzetközi mezőnyben egyedüliként végigversenyezte a teljes szezont, ám ez nem hátráltatta, hogy a legfontosabb eseményre, vagyis a vb-re legyen a legjobb.

Az atlétikában nem ritka, hogy négy hónapot versenyeznek, miközben vannak kevésbé fontos versenyek, és van a topverseny. Mi ketten Shane-nel megpróbáltuk. Úttörők vagyunk. Régebben az úszásban egyversenyes úszók is voltak, ez már megváltozott, de egy évben kettő vagy három volt a maximum. Én hittem Shane-ben, hogy nem sok, amennyit kijelöl, és meg fogjuk tudni csinálni. Azóta erről az előzetesen szentségtörésnek számító módszerről sokat írnak, magamtól egyébként ekkorát nem mertem volna váltani tavaly szeptemberben, de az ő kedvéért változtattam. Az egész az ő ötlete volt, ahogy a Magyarországra költözés is, ha pedig ő ekkorát változtatott az életén, akkor nekem szinte törvényszerűen hinnem kellett ebben.”

Két hónap után már látszott, hogy a munkával együtt az alakja is formálódik. A heti 15 órával együtt járt, hogy erősebb lett. Ahogy a Kanadában dolgozó Nagy József érzékletesen kijelentette: megnőtt a relatív ereje.

Hát persze, hogy cél volt, hogy egy húzással messzebbre jussak, mint annak előtte. És nem azért mert könnyebb vagyok, hanem mert egyben erősebb is” – reagált a világbajnok.

Hátúszásának változása szembetűnő még, de elsősorban nyilván a szakembereknek.

Még a nagypapám tanított meg háton úszni, és olyan jól sikerült, hogy az edzők elégedettek voltak vele. Shane azonban nem. Ő úgy gondolta, értékes tizedek vannak bennem háton, és hogy nagyon is érdemes vele foglalkozni. Elém tette, ha két vagy három apróságot ki fogunk javítani, akkor az a vegyesnél kifejezetten jól fog jönni. Ami addig a középszintre volt elég, hirtelen feljavult a hátúszók közt, nemhogy a vegyesen.”

Széchy Tamás azt mondta jó húsz évvel ezelőtt, hogy akkor lesz valaki kiváló vegyesúszó, ha kétszázon legalább két számban a világ legjobbjai közé tartozik.

A négyszázhoz a kétszáz kell, a kétszáz vegyeshez százon kell jónak lenni. Mindig a vegyesen úszott táv duplájáról beszélünk. Mivel 200 pillangón harmadik lettem, 200 háton hatodik, 200 gyorson pedig éppencsak kiszorultam a barcelonai döntőből, talán igaz rám ez az alaptétel. Egy biztos, más nem úszta végig a mellet leszámítva a teljes kétszázas menüt” – magyarázta.

Az edzésmódszerek valamint az alkatának megváltozásával az étrendje is jelentősen átalakult. Már 2009-ben, amerikai érkezésével is rájött ennek fontosságára, de az igazi áttörés megint csak Shane-nek köszönhető, a titok harmadik részéről így beszél Katinka.

A pekingi olimpia után, amikor Kaliforniába érkeztem, már nem reméltem túl sokat az úszástól. Akkor úgy gondoltam, nekem már nincs sok keresnivalóm, érdemesebb tanulni. Egy dietetikus mondta el az alapvető szabályokat akkor, mennyire fontos területről van szó. Shane külön tanult is erről, ezzel együtt az étrendemet is ő állította most össze. Az országos bajnokságon nem kis feltűnést keltettem, amikor Debrecenben a harmadik héten is natúr csirkemellet tettem zöldségekkel a tányéromra. Láttam a sajnálkozó tekinteteket, mire mondtam, semmi gond, szeretem, és a fehérjebevitelre egyébként is fokozottan figyelnem kell. Emellett rengeteg zöldség és gyümölcs van az étrendemben.”

Shane Tusup hamarosan a magyar nemzeti edzőprogram egyik részese lehet. Egyelőre nem tudni, mivel jár ez a cím, de arra természetesen ügyelni fognak, hogy csak Hosszút készítse fel. Voltak már rossz tapasztalatok, Dave Salo vb-címhez segítette 2009-ben, utána viszont vb-érem sem jutott a bajai születésű versenyzőnek.

Nem gondolja úgy, hogy kommunikációban is kinyílt volna, mert a sikertelenebb időszakban is rendre és készségesen nyilatkozott, legfeljebb nem jókedvűen.

Természetesen sokkal könnyebb arról beszélni, miért sikerült, mint az okokat keresgélni, miért nem ment, holott edzettem, mint az állat, de hiányzott az odafigyelés. Most minden klappol az életemben.”

Az odafigyelés most maximálisan megvan, és a célba éréskor kereste is mindig Tusup tekintetét, ahogy az edző is az övét.

„Nem tudnék kiemelni senkit az úszók közül, akinek a gratulációja megfogott. Rengeteget kaptam, mindegyik nagyon jólesett. De Shane tekinteténél nincs fontosabb. Mert igazából mi ketten tudjuk, mekkora munka, feláldozás volt abban, hogy elsőként csaptam be a célba. Ha én is edzettem és izzadtam többet, ő is mindent alárendelt azért, hogy a szállodában arról beszélhettünk, meglett az áhított 4:30-as eredmény a 400 vegyesen, amiről mindketten álmodtunk. Mi ketten pontosan ismerjük, ez mit jelent. És azt is, hogy mit jelent majd, ha 4:29-ről beszélünk jövőre."

Még a héten elindulnak a Seychelles-szigetekre, Hosszú ott lesz Shane Tusup felesége, de az úszáshoz mindenképp megtartja a nevét. Letelepedni Budapesten fognak, már keresik a megfelelő otthonukat.