Ömlött a vér az orromból, de ez normális

2013.08.24. 08:56
A legerősebb magyar, Nagy Ákos jól versenyzett, de nem jutott túl a World's Strongest Man selejtezőjén Kínában.

18 ország 30 versenyzője kvalifikálta magát a World's Strongest Man 2013-as döntőjére, Nagy Ákos is kijutott Kínába.

A magyar versenyző a budapesti Giants Live-on, az erős emberek világbajnoki selejtezőjén kis különbséggel leszorult a dobogóról, nem ért oda a továbbjutást jelentő első három helyre, de a Budapesten győztes Michael Burke, a kétméteres, 160 kilós Big Mike, mint Amerika legerősebb embere, szabadkártyát kapott a szervezőktől, így Nagy is versenyezhetett Sanyában a selejtezőkön, hogy bejusson a tízfős nagydöntőbe.

„A csoportokat irányított beosztás szerint sorsolják össze. Ez annyit jelent, hogy minden csoportban van két nagyon erős versenyző, két közepes, és két gyengébbnek gondolt. Ez azt jelent, hogy nincsen könnyű csoport, hiszen mindenki igyekszik kihozni magából a maximumot, a jóknak is muszáj kaparni, mert ott loholnak a többiek a nyakukon, és mindenki be akar kerülni a top 10-et jelentő fináléba. Ennek ellenére elég egyértelmű volt a sorsolás után, (és a verseny közben is) hogy kit, kiket akarnak a rendezők a döntőben látni. Ahhoz, hogy egy gyengébb, vagy inkább mondjuk így, hogy hátrébb rangsorolt versenyző bekerüljön, tényleg óriási teljesítmény kell, vitathatatlanul kell megelőzni a nagy neveket" - írta versenybeszámolójában a legerősebb magyar.

Az első számban 450 kilóval kellett megtenni 30 métert a lehető leggyorsabban, a lengősúlycipelésben Nagy 37,2 másodpercet tudott, ezzel hatfős csoportjában harmadik lett. A viking nyomásban 160 kilót kellett emelgetni, Nagynak ez hatszor sikerült, összetettben lecsúszott a csoport utolsó helyére. Ezután jött a guggolás a kora délutáni 38 fokos hőségben.

„A feladat az volt, hogy a 325 kilónyi vassal, Apolló-rúddal, aminek az átmérője közel a duplája a normál súlyemelőrúdnak, a lehető legtöbb szabályos guggolást hajtsuk végre egy perc alatt. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem lett volna párás 38 fok, ami akkor is igénybe vesz, ha csak az árnyékban ülsz. Ennek ellenére az első két gyakorlat kifejezetten biztató volt, a harmadik ismétlésnél viszont már azt éreztem, hogy kapcsolgatják a villanyt, a negyedik már nagyon küzdős volt, olyannyira, hogy ömlött a vér az orromból. Ez normális ilyen melegben, ilyen erőhatásnál."

A magyar a verseny felénél ötödik helyen állt a csoportban, de csak 3 pontra volt a továbbjutást jelentő helytől.

Az oszlopdöntésben ötméteres, 225 és 350 kiló közötti vasoszlopokat kellett átfordítani. Ennél a számnál a gyorsaság és az erő mellett nagy szerepe van a magasságnak is, ami a 181 centis, a mezőnyben alacsonynak számító Nagy Ákosnak nem volt előnyös, három oszlopot fordított át. Kemény feladat volt, a négy csoport 24 versenyzőjéből mindössze öt fejezte be.

Ezután jött a hordódobás, Nagy Ákost déli 12 óra után pár perccel, a 41 fokos melegben szólították, hogy a nyolc, 15 és 25 kiló közötti hordót a lehető leggyorsabban átdobja az öt méter magas állványon. Ebben az inkább állóképességi feladatban négy hordót dobott át időre, és a két órával későbbre szervezett utolsó szám, a kőgolyóemelés előtt már nem volt esélye, hogy a selejtezőcsoportjából a top10-be jusson.

130-185 kilós golyókat kellett 180-130 centire emelni, ez Nagynak saját bevallása szerint nem erőssége, nem is ment neki, egy golyót tudott felemelni. "Elfogytam, kicsit testben, kicsit lélekben is a végére" - írta erről a honlapján.

Nagy Ákos a csoport ötödik helyén végzett, az amerikai Jenkins és az orosz Koklijajev jutott a szuperdöntőbe.