Zseniális magyar ifjúsági vitorlázók verték rommá a világot

2013.08.29. 10:36

Vadnai Jonatán és Érdi Mária is ifjúsági vitorlázó-világbajnok lett a Byte hajóosztályban. A két sportoló ezzel kvótát szerzett a 2014-es nancsingi ifjúsági olimpiára.

Vadnai Jonatán már a Laser osztály bajnokaként indult a egyesült államokbeli Newportban. A 15 éves vitorlázó nagyon hamar eldöntötte a versenyt, szinte nem volt vetélytársa. A 13 futamos verseny első nyolc futamából hetet megnyert, a verseny végén 19 ponttal verte a második helyezett Henry Marshallt.

A lányoknál izgalmasabb volt a verseny, Érdi Mária az utolsó napon tudta megelőzni az addig hat ponttal vezető holland Odile Van Aanholtot, végül 16 helyezési pontszámmal verte. Érdi volt az egyedüli a lányok közül, aki a fiúkkal együtt indított futamokban dobogóra tudott állni, kétszer volt harmadik, sőt az egyiket meg is nyerte. „A már Európa-bajnoki ötödik helyet is szerző Érdi teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert alig egy éve kezdte a vitorlázást, és a Newportban elért eredményével a fiúk között is az ötödik lehetett volna. A két sportoló sikere pedig azért is kiemelkedő, mert 18 évesekkel is versenyezve érték el az első helyet" – mondta Ruják István, a Magyar Vitorlás Szövetség kommunikációs felelőse.

A két sportoló a Balatonfürdei Yacht Club versenyzője, szinte egész évben a Balatonon készülnek, de többnyire számukra teljesen ismeretlen vizeken versenyeznek, mint most Newportban. A Byte hajóosztály számukra is kicsit új volt, mint Ruják István elmondta, két hetet tudtak csak kifejezetten a vb-re koncentrálva készülni.