Kezdődik az új Puskás Ferenc Stadion tervezése

2013.08.29. 15:15

A beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok (NSK) aláírta a szerződést a Közti Zrt.-vel az új Puskás Ferenc Stadion tervezésére. A különleges, stadion a stadionban koncepció szerint felépülő létesítmény első látványtervei már ősszel elkészülhetnek.

"Egy újabb nagyon fontos lépést tettünk annak érdekében, hogy felépüljön Magyarország új nemzeti stadionja" - mondta Vígh László kormánybiztos az MTI-nek a szerződéskötés után. "A beruházás nemcsak a labdarúgás, hanem a magyar sport, sőt az egész ország szempontjából kiemelkedő fontosságú. Egy olyan korszerű, multifunkcionális létesítmény terveinek elkészítésére szerződtünk most, amelyiknek reményeink szerint az egész világ a csodájára jár majd, és a legrangosabb sport-, kulturális, illetve szabadidős események otthona lehet."

A Nemzeti Olimpiai Központ részeként megvalósuló új Puskás Ferenc Stadion tervezésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás végeztével az NSK az egykori Népstadion eredeti terveit készítő Középülettervező Vállalat jogutódjával, a Közti Zrt-vel kötött szerződést. A megállapodás értelmében a tervezőnek egy olyan - az egész világon különlegesnek számító - multifunkcionális létesítmény terveit kell elkészítenie, amely megfelel a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) feltételeinek, és a labdarúgás mellett szinte az összes olimpiai sikersportágat szolgálja majd. A "stadion a stadionban" megoldással épülő létesítmény tervezése nagyjából egy évig tart, az első látványtervek már idén ősszel elkészülnek.

Vígh László hozzátette: folyamatos munkakapcsolatban áll a FIFA és az UEFA szakértőivel azért, hogy a létesítmény az összes nemzetközi előírásnak megfeleljen.

Az új Puskás Ferenc Stadion körül - a kormány döntése értelmében - egy modern sportpark épül fel. A Nemzeti Olimpiai Központ részeként a Millenáris Velodrome kerékpárospálya is megújul, ennek tervezésére hamarosan nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot ír ki az NSK.