Tokió rendezi a 2020-as olimpiát

2013.09.07. 22:24

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szombat este Buenos Airesben rendezett közgyűlésén döntött, hogy 2020-ban Tokió rendezi a nyári olimpiát.

A rendezésre Madrid, Tokió és Isztambul pályázott. A szombati szavazás titkos volt, este 20:45-kor kezdődött el. Az első szavazás után a tokiói pályázat kapta a legtöbb voksot, Isztambul és Madrid viszont döntetlenre állt, így újabb körre volt szükség, hogy eldőljön, ki mérkőzik majd meg Tokióval a rendezésért. Az isztambuli pályázat kapta a több szavazatot, 49-et, a spanyolok csak 45-öt, így Madrid kiesett a versenyből.

Ezután már a rendező városról döntöttek a NOB-tagok, este fél tizenegy előtt Jacques Rogge jelentette be, hogy Tokióé lett a győztes pályázat. A mindent eldöntő szavazásban a japánok 60-at kaptak, Isztambul 36-ot.

Tokió 1964-ben már rendezett olimpiát, a 2016-osra is pályázott, és 2002-es futballvilágbajnokság tapasztalataival a háta mögött a modern kor elvárásainak is meg tud felelni.

A 35 helyszínből 15, azaz a 43 százalék már készen áll. A további 20-ból akad olyan, amely meglévők felújítása, vagy az 1964-es olimpiára épült olimpiai stadiont 2019-re újjáépítik, a japánok ígérete szerint a 80 ezres Kaszumigaoka Nemzeti Stadion a világ legmodernebb sportlétesítménye lesz.

Tokyo 2020 - Jacques Rogge announcing Tokyo as the host city for the 2020 Olympics

A japánok a játékok ideális dátumát július 25. és augusztus 9. között találták meg, a paralimpia augusztus 25. és szeptember 6. között lenne.

„Eredetileg mindenki úgy számolt, hogy Madrid lehet a nagyobb ellenfele Tokiónak. Viszont az komoly hátrányt jelentett a spanyoloknak, hogy három NOB-tagjuk nem szavazhatott, és valószínűleg a négy olasz és a három francia sem támogatta a pályázatukat, mert a hírek szerint 2024-re Róma és Párizs is komolyan készül. Egy 2020-as európai olimpia viszont gyengítette volna az esélyüket. Ezek ismeretében mondhatom, hogy nem született meglepetés, Tokió megérdemelten nyert" - értékelt a helyszínről Szabó Bence, a MOB főtitkára.

„Magyar szempontból általában jobb, ha hozzánk közel rendeznek olimpiát, mert nincs gond az átállással, egyszerűbb a felkészülés. Ugyanakkor az jó hír, hogy nekünk hagyományosan jó kapcsolataink vannak a japánokkal, nemrég írtunk alá együttműködési megállapodást velük" - mondta Buenos Airesből Borkai Zsolt, a MOB elnöke.

A NOB-tagok vasárnap arról szavaznak, hogy a birkózás, a fallabda, valamint a közösen pályázó baseball és softball közül melyik lesz az, amely 26. sportágként bekerül a 2020-as, és ezzel automatikusan a 2024-es olimpia programjába.

A két magyar sportvezető elárulta, az elmúlt napokban több NOB-taggal beszélgettek, és szinte biztosra vehető, hogy a vasárnapi szavazás után a birkózás az olimpia műsorán marad.