Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Marad a birkózás az olimpián

2013.09.08. 17:50

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a birkózás marad az olimpia programjában, így a sportág ott lesz a 2020-as nyári játékokon, melynek tokiói helyszínét szombat este jelölték ki.

A birkózás sorsáról a Buenos Airesben rendezett közgyűlésen titkos szavazással döntöttek. Az egyik magyar sikersportág magasan a legtöbb szavazatot kapta, negyvenkilencet, a baseballra huszonnégyen voksoltak, a fallabdára huszonketten.

„Véleményem szerint sportágunk nem érdemelte meg, hogy ilyen sötét felhők gyűljenek fölé, de mindig is azt hangoztattam, hogy ez egy küzdősport, amely meg fog harcolni az olimpiai helyéért” - mondta az MTI-nek Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, aki a döntésről szóló híreket együtt várta többek között Struhács György kötöttfogású és Gulyás István szabadfogású szövetségi kapitánnyal, illetve Gáspár Tamással és Maróthy Istvánnal, a szövetség igazgatójával és szakmai alelnökével. „Nagyon nehéz volt számunkra ez a pár hónap, és nagyon megviselt személy szerint engem is. Természetesen nagyon boldog vagyok a mai döntés után” - tette hozzá.

„Különösen örömteli ez a döntés, mivel néhány nap múlva kezdődik Budapesten a világbajnokság, amelyre Schmitt Pálon keresztül meghívtam a NOB leendő elnökét, és nagyon örülnénk neki, ha ez lenne az első sportesemény, amelyen megjelenik” - magyarázta Hegedüs Csaba.

A NOB május végi, szentpétervári ülésén úgy határozott, hogy háromra szűkíti az olimpiáért harcoló sportágak körét. A már eddig is műsoron lévő birkózás kihívója ez a két sportág maradt.

A birkózás esetleges kiesése nemcsak a magyar, hanem a többi tradicionális olimpiai országot is sokkolta, ezért a februári NOB-döntés után hatalmas kampányba kezdtek. A szervezet egyébként azzal magyarázta a döntést, hogy a nemzetközi szövetségben a női és a sportolói képviselet szinte teljesen hiányzott.

A FILA olasz elnökét, Martinettit azonnal leváltották, amivel egyértelművé tették, a sportágat ő sodorta bajba, és gyorsan meg is akartak szabadulni a múlt kártékonyságától. Az új elnök a szerb Nenad Lalovics lett, több szabályon is változtattak.

"A változtatások után kijelenthetem, hogy a sportág háromezer éves történetének legnagyobb krízisén már túljutott. Sok idő kell azonban még, hogy a szálakat elvarrjuk” - összegzett, egyben utalt az elődje zűrös kapcsolataira Lalovics.

„Biztosíthatok mindenkit, hogy a modernizáció nem áll le. Továbbra is arra törekszünk, hogy a legjobb partnerek legyünk az olimpiai mozgalom számára. Ezzel a szavazással azt mutatták, hogy értékelték az eddigi lépéseinket, amelyeket a sportág javítása érdekében tettünk” - mondta a döntés után Lalovic.

A birkózás már az első újkori olimpia (1896) óta az olimpiák műsorában volt, csak 1900-ban nem rendeztek birkózóversenyeket. A magyarok kezdetektől jól szerepeltek, a negyedik legeredményesebb sportágunk lett. Összesen 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet nyertünk az olimpiákon.