A török kormányfő nagyon csalódott

2013.09.10. 10:08

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint nem volt sportszerű Isztambul helyett Tokiónak adni a 2020-as olimpiát, és a döntés bizonyítja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem vesz tudomást a muszlim világról. A múlt szombati szavazáson a japán főváros 60, Isztambul pedig 36 szavazatot kapott, Madrid az első körben kiesett. A kormányfő hangsúlyozta: japán és spanyol földön is rendeztek már olimpiát, de Törökországban még nem.

"Ez nem fair! Semmibe veszik a világ 1,5 milliárd muszlimját" - fogalmazott. A török város korábban a 2000-es, a 2004-es, a 2008-as és a 2012-es olimpiára is pályázott, sikertelenül. Mark Adams, a NOB szóvivője szerint Isztambul fantasztikus pályázatot adott be a 2020-as játékokra, az utolsó pillanatig versenyben volt, ám ilyen a sport: csak egy nyerhet.

Szakértők szerint a török jelentkezés esélyeit gyengíthette, hogy míg Tokió közel 8, addig Isztambul 20 milliárd dolláros költségvetéssel számolt, tovább az is, hogy az elmúlt időszakban több tucat török sportoló akadt fenn doppingvizsgálaton, ráadásul a szomszédos Szíriában polgárháború dúl. A doppingbotránnyal kapcsolatban Erdogan megjegyezte: zéró toleranciát hirdettek, ennek eredménye, hogy elkapták és eltiltották a csalókat.