Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Budapest is rendezhet Eb-meccset 2020-ban

2013.09.10. 15:05

Magyarország megpályázza a 2020-as Európa-bajnokságot. Lehet, hogy csak egy meccs lesz Budapesten, de a döntő is esélyes lehet. Megkezdődik a stadionfejlesztések második szakasza. Orbán Viktor, Csányi Sándor és Michel Platini bejelentett.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Orbán Viktor miniszterelnök, Michel Platini, az UEFA elnöke és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke sajtótájékoztatót tart, ennyi tudható a nemsokára kezdődő eseményről. Hogy miről, azt még azok előtt is titkolták, akiknek amúgy a szervezésben feladatuk volt.

 • Informátoraink szerint a titkolózás oka az, hogy a magyar rendezők nem lehettek benne biztosak, hogy Platini a tárgyalások után, amelyeket Csányi Sándorral és Orbán Viktorral folytatott, kiáll majd a sajtótájékoztatóra. Értik, ő azért mégiscsak az UEFA elnöke, nem lehet csak úgy ide-oda rángatni.

  Na, de még mindig kérdés, miről lesz a nagy bejelentés?

  Arra a következő posztban kitérünk.

 • Azok, akik benne vannak a sűrűjében, de mégsem tudnak a sajtótájékoztatón bejelenteni tervezett témáról, azt tippelik, hogy Orbánék kormánygaranciát vállalnak a 2020-as Európa-bajnokságra. Tudják, ezen az Eb-n a tervek szerint már nem egy vagy két ország lesz a házigazda, hanem lesz vagy húsz város Európa-szerte, ahol egy-egy Eb-meccset rendeznek, és Budapest is ezek közé akar tartozni.

 • Néhány napja Csányi 2020-ról beszélt

  Pontosabban ezt mondta: a Puskás Ferenc Stadion különleges, „stadion a stadionban" koncepció szerint felépülő létesítmény - amelynek első látványtervei már ősszel megszülethetnek - várhatóan 2017-re készül el, a tervek szerint pedig egy év próbaidő után már Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-döntőre pályázhatna.

  Mindeközben pályázunk a 2020-as Európa-bajnokságra is, amelyen azt gondolom, eséllyel indulunk, ugyanis Európában kevés olyan stadion lesz, mint a Puskás

 • Élőben is követheti

  A linkre kattintva elnavigál az Index oldaláról, és egy erősen kormányközeli oldalra juthat: a kormany.hu-n követheti a sajtótájékoztatót.

 • Hát azt még talán senki sem tudja, ugyanis csak egy év múlva, 2014 szeptemberében dönti el az UEFA, melyik 13 városban rendeznek  meccseket. Magyarország is esélyt kapott, építendő, nem létező stadionnal is beszállhat a versenybe.

  Persze egyáltalán nem biztos, hogy erről lesz szó a sajtótájékoztatón, de most már álljunk bele: a két elődöntő és a döntő egy városban lesz, amihez legalább 70 ezres aréna kell. Azt is tudjuk: 2014. április 25 -ig kell benyújtani a pályázatot, de könnyebbség, megépítendő stadionnal is versenybe lehet szállni, de az építkezést 2016-ban mindenképp el kell kezdeni.

  Sok múlik tehát Orbán Viktoron, hiszen a kormányfő már korábban bejelentette: Budapest új nemzeti stadiont kap, aminek 60-65 ezres a befogadóképessége, vagyis a Bajnokok Ligája-döntő megrendezésére alkalmas. Egy ilyen stadionnal két csoportmeccset illetve az egyenes kieséses szakasz egy meccsét is meg lehet kapni. Ha a magyar válogatott kijut a 24 csapatos tornára, akkor két hazai meccset otthon is játszhatna. (Ha nem jut, tetszőleges a választás)

 • A szó Csányié, aki a magyar labdarúgás vezetője.

 • egyik helyszínét, mondja Csányi Sándor.

 • hogy ismét Budapesten lehet. Örül, hogy Magyarország pályáz a 2020-as bajnokságra, és 65 ezer férőhelyes stadiont épít. A miniszterelnök nagy szerelmese a futballnak, nagy köszönetet mondott neki a futball és a futballisták nevében is.

 • Sok pályát feljavítanak, fontos, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen rá, hogy a szenvedélyüket megfelelő színvonalon űzzék, és köszöni Orbánnak, hogy megfelelő eszközöket biztosít a számukra.

  Reméli, hogy az új infrastruktúrák révén sikereket érnek el, mondja Platini.

 • Tudja, hogy Orbánt és az MLSZ-t is elkeserítette az eredmény, de szeretné elmondani, hogy a rasszizmus ellen csak a zéró tolerancia elfogadható. Mindent meg kell tennünk, hogy eltűnjön a rasszizmus, ne legyenek rasszista megnyilvánulások egyetlen meccsen sem, elhatározták, hogy legalább tíz meccsről eltiltanak minden játékost, ha rasszista kijelentést tesz.

  Lezárjuk azokat a lelátókat, ahol ilyen esetre kerül sor, de ha megismétlődnek a jelenségek, lezárhatjuk véglegesen is a stadiont

  , mondja Platini.

 • A büntetéseket jótékony célokra fordítják, a fiatalokat arra kell nevelni, hogy tartsák be a szabályokat, és ne engedjék a rasszizmus legenyhébb formáit se.

 • Amit ma itt teszünk, az illeszkedik a tervbe, amit évekkel ezelőtt terveztünk:

  a sportot stratégiai ágazattá tesszük.

 • 314 ezer gyereket érint, mondja Orbán Viktor, aki szerint a magyaroknak a sport az identitás részét képezi. De most nem erről, hanem inkább gazdasági kérdésekről beszéltek.

 • Olyan ország, amelyre nagy sportrendezvények szervezésénél gondolni kell, mondta. És sorolja. Arról, hogy Universiade-t is terveznek, holnap dönt a kormány.

 • Beleépítik a Puskást. Az egész stadiont a város részévé tudjuk tenni. Arra kéri Platinit, hogy kellő jóindulattal támogassa az ügyet, hogy 2020-ban rendezhessünk.

 • Szerinte a magyar miniszterelnök el van tiltva a futballtól, de azt mondja, Magyarországon nem magától értetődő dolog, hogy a kormány támogatja a futballt.

  Mégis a futballról beszél Orbán: Nem temetni és nem dicséri jött a magyar futballt, de nem törődik bele, mert akkor marad az örök szégyen.

  Dolgozzunk még többet, törjünk dicsőségre, még több munkára van szükség.

 • Orbán a „rosszindulatúaknak" üzeni: a Puskás nem kaphat az MLSZ-támogatásból.

 • készül a sportlétesítmény-program, amiben bringásoktól kezdve minden sportág megkaphatja a magáét.

 • Orbán szerint több milliárd forintot fizetnek be a profi klubok adóként a költségvetésbe.

 • Nem hangozhatnak el olyan dolgok a stadionokban, amitől minimum a lánygyereket otthon tartja az ember. Sem rasszizmusnak, sem civilizálatlanságnak nincs helye a magyar stadionokban.

  Ezért a kormányfő azt kéri az MLSZ-től, hogy a rendbontókat szűrjék ki, ha jogszabályra van szükség, forduljanak a kormányhoz.

 • Asztal, tollak, iratcsere, kézfogás.

 • Platinit kérdezik Blatter katari vb-tévedéses beszédéről (a FIFA, vagyis a labdarúgás atyaúristene azt mondta, a 2022-es katari vb tévedés Katarban rendezni). A válasz

  No

 • Egy hétig nem mond semmit a meccsről Orbán.

  Csányi csütörtökön - azaz egy nappal a meccs előtt - beszédet tartott a csapatnak, azt hitte, ez segít, de ezek szerint nem. A becsületről beszélt.

  Önbizalomhiánnyal lépünk a pályára, és nem teszünk meg mindent a győzelemért. Csalódott vagyok.

  Az MLSZ fogja Egervári munkájának elemzését szakmai oldalról elvégezni.

 • A 2020-as Eb-s megállapodásban szerepel-e összeg? Csányi szerint attól függ, mit rendezünk. Döntőt (elődöntőkkel együtt)? Felmérték a magyar pályák állapotát, több mint kétezret, ezek 30 százaléka jó, nem kell fejleszteni. Ilyen szempontból próbálják megvalósítani a fejlesztéseket, amik összesen ezer amatőr pályát érintenek, beleértve az NB III.-at is. Köztük 4 pálya 8-10 ezer férőhelyes, 4 darab 8-6 ezer férőhelyes.

 • Pontosabban számot még nem hallottunk.

 • Debrecent, a Fradit, a Puskást, Szombathelyt, Diósgyőrt, Székesfehérvárt nem érinti, amiről most megállapodtak. Budapesten nincs számottevő utánpótlásnevelés, ez szégyen.

  Budapest nélkül nincs magyar futball, a fővárosban ismét annyi pálya lesz legalább, mint a rendszerváltás előtt volt

  - mondja Orbán Viktor.

 • Pesten és Budán két sportcentrum lesz, összesen Budapesten 70 pályát fejlesztenek, mondta Csányi Sándor.

 • viszontlátásra.