Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Amerika-kupa: négyszeres olimpiai bajnok sem segített az Oracle-nek

2013.09.12. 23:54

Az Amerika-kupa negyedik napja sem hozott különösebb izgalmat, az új-zélandi egység továbbra óriási fölényben volt az amerikai Oracle katamaránnal szemben, és már 6-0-ra vezet a San Franciscó-i öbölben rendezett vitorlás párharcban.

Az Oracle a hatodik futam elhalasztását kérte a keddi versenynapon, mert az ötödikben nagyon megverte az új-zélandi hajó. Az amerikaiak taktikust is cseréltek, a négyszeres olimpiai bajnok Ben Ainslie érkezett Kostecki helyére, hátha szorosabbá tudják tenni a versenyt. Új taktikával is próbálkoztak, ami a futam elején nagyon jól működött, rajtnál maguk mögé kényszerítették az Emirates-et, a befordulásnál kilenc másodperc előnyük volt, ami 12-re nőtt az első fordítónál. A harmadik, szembeszeles szakaszon nagy taktikai csata kezdődött, mindkét katamarán többször ment keresztbe, hogy aztán a kedvező szélre fordulva kihasználja a nagyobb sebességet. Ez a  szakasz sokkal jobban sikerült az új-zélandiaknak, háromszor támadták az Oracle-t, sikerült is a kedvezőtlenebb oldalra szorítaniuk, míg végül a negyedik kísérletnél óriási előnybe kerültek, 44 másodperc előnnyel fordultak, és a bőszeles szakaszon még növelni is tudták egy kicsit, végül 47 másodperccel győztek.

A hetedik futam még simább volt, mint az első, az Emirates már a rajtnál előnyben volt, a befordulásnál minimálisan vezetett, de az Oracle ezután teljesen esélytelen volt, a bőszélben is eltaktikázta magát, majd a szembeszélben sem tudott javítani, a negyedik szakasznál már több mint egy kilométeres előnyük volt az új-zélandiaknak, abból pedig kényelmesen gazdálkodhattak, végül 1 perc 6 másodperccel nyertek.

Az amerikai egység eddig csak egy futamot nyert, de az előversenyen megbüntették, így mínusz kettőről indult, most mínusz egyen áll a kilenc győzelemig tartó párharcban. A következő két futamot szombaton rendezik.