Amerika-kupa: már csak egy győzelem kell Új-Zélandnak

2013.09.18. 23:45

Az Emirates Team New Zealand nyerte az Amerika-kupa 11. futamát, így a katamaránok párharcában már 8-1-re vezet az amerikai Oracle-lel szemben. A verseny kilenc győzelemig tart, így már csütörtökön meglehet az új címvédő. A 12. futamot is szerdán tartották volna a San Franciscó-i öbölben, de néhány másodperccel a rajt után a túl erős, 20 csomós szél miatt lefújták a versenyt.

A 11. futamban az Emiratesé volt a belső sáv, amit a rajt után jól ki tudott használni, így elsőként fordult be a hosszú egyenesbe. A fordulóig háromról kilenc másodpercre növelte az előnyét, majd jött a szembeszeles szakasz, amit eddig jobbára az új-zélandiak uraltak. Most is több mint száz méter lett az előnyük, de az Oracel jó taktikát választva felzárkózott mögéjük, az újabb forduló azonban megint az Emiratesnek sikerült jobban, és a bőszeles szakaszra 17 másodperccel hamarabb fordultak. A papírforma alapján innen már nagyon sima kellett volna legyen a meccs, de Jimmy Spithill kormányos és taktikusa jót húzott, amikor kiment a pálya bal szélére. Az erősebb szelet kihasználva fel is zárkóztak, de az Emirates az utolsó forduló előtt még be tudott vágni eléjük, és nem adta át a vezetést. Végül 15 másodperccel győzött.

A 12. futamban az Oracle kezdett belülről, de az Emirates tűnt megint jobb helyzetben lévőnek, a rajtra messziről indultak, és ugyan egyszerre érték el a startvonalat óriási volt a sebesség különbség a két hajó között az új-zélandi javára. Ezt azonban már nem tudta kihasználni, mert a 20 csomós szél miatt lefújták a futamot.

A verseny csütörtökön folytatódik, az Oracle-ün nagy a nyomás, már egyetlen hibát sem engedhet meg magának. Az amerikai hajó összesen már három futamot nyert, de mínusz kettőről kellett indulnia, mert az előversenyen meg nem engedett technológiát használt.