Örökre elmeszelik a bundázó sznúkerest

2013.09.18. 18:52

Stephen Lee 2008-ban és 2009-ben saját mérkőzéseit manipulálta, amit a legsúlyosabb bundaügyként emlegetnek a sznúkerben. A 38 éves angolt még 2012-ben függesztették fel, miután 2,5 éves nyomozást követően kiderült, hogy hét mérkőzés eredményét is szándékosan befolyásolta. A Professzionális Biliárd és Snooker Szövetség (WPBSA) szeptember 9-11 között tartotta Lee meghallgatását, a szeptember 24-i döntés előtti hivatalos állásfoglalásukat pedig szeptember 16-án hozták nyilvánosságra.

Volt köztük olyan is, amit megadott eredményre vesztett el, volt, amikor csak az első frémet, míg két teljes mérkőzést szándékosan bukott, köztük egyet a 2009-es világbajnokságon, ahol 4-10-re hozta ki a végeredményt Ryan Day ellen.

„Stephen Lee három csoporttal dolgozott együtt, akik különböző platformokon fogadtak a mérkőzésekre. A legrosszabb mind közül a világbajnokság, az ugyanis egy ikonikus esemény. A tény, hogy valaki ezen a tornán is meg tud bundázni egy mérkőzést, felfoghatatlan” - nyilatkozta a WPBSA fegyelmi bizottságának elnöke, Nigel Mawer.

Lee mérkőzéseire akkori szponzora, korábbi ügynöke és egy harmadik fél kötött fogadásokat, melyekkel összesen 97 ezer fontot (nagyjából 35 millió forint) nyertek csak az internetes fogadásokkal (azt nem tudták bizonyítani, hogy személyesen leadott tétekkel is sikerült nyerniük). A nyeremény felét minden esetben átutalták Lee feleségének bankszámlájára.

A Ryan Day elleni vb-meccs mellett a Málta Kupán, a China Openen és az Angol Bajnokságon manipulálta a végeredményeket Lee.

A Professzionális Biliárd és Snooker Szövetség szeptember 24-én hozza majd meg végleges ítéletét. „Stephen Lee volt a világranglista ötödik helyezettje is, így lehetősége nyílt, hogy része legyen a sznúker történelmének. Jövőbeli szereplése a sportágban igencsak aggályos, ezért különösen súlyos büntetésre számíthat” - fogalmazott a WPBSA elnöke, Jason Ferguson.

Angol lapok szerint ez a különösen súlyos büntetés örökös eltiltás lehet, amely minden idők legkomolyabb szankciója lenne. Peter Francisco 1995-ben öt évet kapott, Quinten Hann 2004-ben 8 évet, John Higgins 2010-ben hat hónapot, míg Joe Jogia 2012-ben két évet kapott bundázáshoz köthető vétségek miatt. Az eddigi legsúlyosabb büntetést kapó Hann egy mérkőzést adott el, ezért kapott 8 éves eltiltást.