no

Elvette a pontot magától, síró ellenfelét vigasztalta a fair play díjas

2013.09.20. 09:34

A Nemzetközi Fair Play Bizottság Párizsban díjazta 2012 legsportszerűbb versenyzőit, Gyurta Dániel mellett még öten kaptak elismerést.

A para-asztaliteniszező Jochen Wollmert a paralimpiai játékokon kétszer is úgy érezte, jogtalan előnyhöz jutott, ezért az elődöntőben és a döntőben is adott egy-egy pontot ellenfeleinek. Az elődöntőben az ukrán Popovval játszott, már az ötödik, döntő szettben jártak. Popov adogatott, amikor a földre ejtette a labdát. A bíró természetesen Wollmertnek adta a pontot, így vezetett 7-6-ra. A német azonban észrevette, hogy ellenfele görcsöt kapott, és azért nem tudta kontrollálni a labdát, így a következő labdamenetben direkt hibázott, és lett 7-7 az állás.

A döntőben a brit William Bayley-vel játszott, a második szettben a játékvezető csuszát ítélve 5-5-re módosította az állást, de Wollmert jelezte, hogy labdája nem az asztal tetején, hanem az oldalán pattant. Wollmert odament a pontozólaphoz, és módosította az állást, így vezetett a brit 6-4-re, majd meg is nyerte a játszmát. A mérkőzésen viszont Wollmert győzött, de ekkor sem feledkezett meg ellenfeléről, aki bánatában sírva rogyott a földre. Wollmert felsegítette, majd a dobogón állva is magasba emelte karját, elismerve erőfeszítéseit.

Table Tennis - GBR vs GER - Men's Singles - Class 7 Gold Medal Match -London 2012 Paralympic Games

A portugál Tomas Barroso a törökök ellen játszott a kosárlabda Európa-bajnokságon. A második félidőben Barroso támadott, de amikor észrevette, hogy Sinan, a török védő megcsúszott és elesett, megállt. Ahelyett, hogy kosárra dobott volna, lépéshibával fejeződött be az akció. A törökök, miután folytatódott a meccs, visszaadták a labdát. A mérkőzést is Törökország nyerte 79-69-re.

A Fenerbahce U15-ös futballcsapata is a díjazottak között volt, az Eskisehír ellen játszottak bajnokit. A 65. perctől az Eskisehir sérülés miatt csak tíz játékossal tudta folytatni. A Fenerbahce játékosai azonban nem akartak emiatt előnybe kerülni, így előbb edzőiket, majd a török szövetség jelenlévő tisztviselőit is meggyőzték, hogy ők is tízen játszhassanak. Erre engedélyt is kaptak, a meccset már így nyerték meg 2-1-re.

Fabio De Giacco egy olasz alsó osztályú derbin vallott be egy kezezést. Az esetet nem pontosan látó játékvezető a Cavallasca csapatának ítélt büntetőt, De Giacco azonban mégsem végezte el, mert bevallotta, hogy nem az ellenfél, hanem ő volt az, aki kézzel ért a labdába. A 11-essel előnybe kerülhetett volna csapata, de a meccset végül a Casnatese nyerte meg 1-0-ra

Radoslaw Stanczuk a paralimpián segítette ki ellenfelét, a lengyel kerekes székes vívó a vele egy selejtezőcsoportban szereplő Abdul Rahman Razalinak adta kölcsön székét, mert a maláj vívóé összetört a második meccsén. Razali ugyan kikapott,  de legalább be tudta fejezni a versenyét.