Nincs lazsálás, a speedgolf futóverseny is

2013.09.21. 09:38

A golfot a lazán sétáló, sőt, olykor kocsikázó játékosok miatt sokan nehezen tudják elfogadni igazi sportnak, de a speedgolfot, amelyben a futótempó legalább olyan lényeges, mint a jó ütések, már a kétkedők sem sajnálhatják le csak úgy. Igazi állóképességi sport, nem rekreációs tevékenység.

A speedgolfban is ugyanaz a cél, mint hagyományosban, tehát minél kevesebb ütésből kell teljesíteni a kilenc- vagy tizennyolclyukas pályát. Itt azonban az idő is számít. Az nem megy, hogy valaki az ütés után komotósan sétálgat, maga után húzva a felszerelést. Amilyen gyorsan csak lehet, el kell végezni a következő ütést. Ehhez persze meg kell találni a labdát is, tehát a jó tájékozodási képesség sem árt.

A végeredmény úgy jön ki, hogy az ütéseket összeadják a pályán töltött idővel. Tehát hiába gyors valaki, ha túl sok ütést használ el, nincs esélye nyerni.

A verseny a biatlonhoz is hasonló, ahogy ott a lövészetnél, itt az elütések előtt kell rendezni a légzést, és levinni a pulzust, hogy pontosabban tudjanak célozni. Kulcskérdés az is, hogy egy-egy játékos mennyi és milyen ütőt visz magával. Túl nagy málhával nem hatékony a futás, viszont a megfelelő speciális ütők nélkül sok száz métert lehet veszíteni, vagy szaporítani az ütésszámot.

Erről szól a speedgolf

A speedgolfosok között profi futókat is találni. Az 1500-on és 5000-en is világbajnok Bernard Lagat vagy a pekingi olimpiai bronzérmes 1500-as Nick Willis is ott van a mezőnyben, de nem ők a most következő világbajnokság igazi esélyesei. Az egyenletes ütőteljesítmény is fontos, míg Lagatnak 90 ütés kell, addig a golfban jobban képzettebbeknek 70-72 is elég, hogy végigérjenek a pályán.

A speedgolfot az 1970-es években találták ki amerikai golfozók, akiknek mániájuk lett, hogy minél gyorsabban letudják a pályát. 1990-től már hivatalos nemzetközi szövetségük is lett, 2000-től egyre több tornát rendeztek.

A speedgolf hivatalos világrekordját 2005 óta Christopher Smith tartja, aki 65 ütéssel 44 perc 6 másodpercet töltött a 18-as lyukas pályán, és érte el a 109:06-os speedgolf-pontszámot.