Mínusz hétről pusztító a győzelem

2013.09.25. 23:03

Hihetetlen sorozat után, mindek idők leghosszabb párharcában az Oracle csapata nyerte a 34. Amerika-kupát. Az amerikai katamarán 8-1-es hátrányból felállva, sorozatban nyolc futamgyőzelemmel verte 9-8-ra az Emirates Team New Zealand vitorlását.

A 19. futamra sem tudott újítani az Emirates, bár jól jött el a rajttól és befordulásnál is volt hét másodperc előnye, nem sokat tudott vele kezdeni. A második bójánál szinte egyszerre fordult a két vitorlás, de néhány cirkáló mozgás után már tisztán vezetett az amerikai hajó. Szembetűnő volt a két hajó közötti sebességkülönbség, az új-zélandiak egy-két csomóval mindig lassabban haladtak. A szembeszeles szakaszon 26 másodpercet kaptak, és a bőszeles szakaszon is gyengébb volt a tempójük, végül 46 másodperces hátránnyal értek célba.

Az Oracle győzelme az egyik legnagyszerűbb a 162 éves párharc történetében. A címvédő csapat eleve nehéz helyzetből indult, az előversenyen tiltott technikát használt, ezért mínusz kettőről indult a kilenc győzelemig tartó versenyben.

Az első futamokon sem a taktikájuk, sem a beállításaik nem voltak tökéletesek, szinte unalomba fulladt a verseny, akkora volt az új-zélandi fölény. Sokat segített nekik az, hogy lecserélték a hajó taktikusát, de sokkal nagyobb szerepe lett a hajó optimális beállításának, érezhetővé vált a technikai fölény.