Mátyás
-6 °C
1 °C

Magyar Guiness-rekord a világrekordkísérlet-módosítás?

2013.09.26. 19:08

Azt hihetnénk, hogy egy Guiness-rekordnak nem ugrik neki csak úgy valaki, hanem a legváratlanabb körülményeket is figyelembe véve jól előkészít mindent. A rekordok komolyságát és értelmét most nem is kérdőjeleznénk meg, mindig találni olyan kategóriát, amiben még soha senki semmit nem tett, de kicsit félve figyeljük a magyar evezősök kísérletét. Ha a teljesítményükkel nem is, a módosításokban talán már most is rekorderek.

Több változás is történt a szombat-vasárnapra tervezett, 24 órás magyar evezős Guinness-rekordkísérlettel kapcsolatban: módosult a helyszín és a csapat összetétele, valamint a táv is

– írja az MTI. Ennyi, szinte alig észrevehető változás után nem kéne talán másik sportágat is választani? – kérdezzük mi.

A távirati iroda részletezi is, mi lett a fő probléma. A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint a helyszínt a Dunai Vízirendészet kérésére kellett megváltoztatni. A Soroksári-Dunán ugyanis este 21 és reggel 6 óra között tilos motorcsónakkal közlekedni, vagyis a kísérő motoros nem tudta volna támogatni az evezősöket a szombat hajnali 2 órától másnap 2 óráig tartó kísérletben. Az új helyszín a Szentendrei-Dunaág alsó szakasza, ahol egy 10 kilométeres kör lesz a pálya, így sokkal egyszerűbben követhető majd a rekordkísérlet. A bázis a Ganz Villamossági Evezős Klub lesz.

Az eredetileg tervezett 3 fős kielboat-csapat helyett egy kétpárevezősben 6 versenyző, váltásban teljesíti majd a megváltozott, 295,2 km-es távot. A változtatásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a Guinness World Records által rögzített 10 éves, 263 km-es világcsúcsot már megdöntötték.

A Varga József, Simon Gergely, Tamás Bence, Halupa János, Preil Patrik és Vermes Péter alkotta csapat célja legalább 296 kilométer leevezése. A hitelesítést a Magyar Evezős Szövetség nemzetközi versenybírói végzik majd.