Fintha Gábor ezúttal is nehéz pályát ígér

2013.09.27. 14:23 Módosítva: 2013.09.27. 14:24

A korábbi szövetségi kapitány, Fintha Gábor a tőle megszokott rendkívül nehéz és technikás maraton-, illetve akadálypályát ígér a nyolcadik, izsáki négyesfogathajtó Európa-bajnokság résztvevői számára.

Elmondása szerint a szombati maratonhajtás nyolc akadálya közül négy teljesen új, s ezeket a jelenkor trendjeinek megfelelően nagyra tervezte, de úgy, hogy azokban több útvonalat választhatnak a versenyzők. Azaz nagyon sok múlik majd a hajtókon, hogy a lovaiknak leginkább megfelelő vonalvezetést találjanak az akadályokban.

A 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József osztotta a szakember véleményét, úgy vélte, Eb-hez méltó nehézségű pályát alkotott Fintha, s így a maratonhajtás alaposan szétszórhatja a mezőnyt. Arra a kérdésre, melyik akadály tűnik számára a legnehezebbnek, úgy válaszolt, nem tud egyet kiemelni, mert több olyan is van, amely komoly fejfájást okozhat a hajtóknak.

Eredetileg német pályaépítője lett volna az Eb-nek, azonban betegsége miatt lépett a helyére Fintha Gábor, aki a vasárnapi akadályhajtásról is beszélt, s azt mondta róla, legalább olyan színvonalú pályára számíthatnak a hajtók, mint amilyet a szlovákiai Kistapolcsányban tervezett a kettesfogathajtó-világbajnokságon. Akkor egyetlen versenyző sem tudta hibátlanul teljesíteni a pályát.

„Ez a hajtókon múlik” - felelte nevetve Fintha arra a kérdésre, hogy ezúttal szerinte lesz-e hibapont nélküli hajtás a zárószámban.

A pénteki díjhajtás délelőtti programjában a 34 fős mezőny fele teljesítette az első számot. Jelenleg a csapatban háromszoros világbajnok holland Koos de Ronde áll az élen 43,36 hibaponttal, legjobb magyarként a csapattag ifj. Dobrovitz József negyedik 57,58-cal. A magyar csapat másik két tagja közül a hétszeres világbajnok Lázár Zoltánt 14.22 órakor, míg Dobrovitz Józsefet 16.54-kor láthatja a közönség a díjhajtó négyszögben.