2,3 milliárd megy Mocsai kéziakadémiájának

2013.10.01. 14:16

Ahogy a 2014-es költségvetésről szóló cikkünkben megírtuk, egy halom pénz megy az újabb stadionok építésére és rekonstrukciójára. Ez nem is meglepő, a kormány szinte minden héten bejelentett egy nagy ívű koncepciót.


A költségvetés benyújtását csak egy nappal előzte meg a Nemzeti Olimpiai Központ nyilvánosságra hozott 20 milliárdos terve, de már korábban is tudni lehetett róla, ahogy az új Puskás Stadion 12 milliárdjáról vagy a Haladás új arénájának költségeiről is.

A kormány néhány kisebb, központi szerepet nem betöltő létesítményről is gondoskodik. Orbán Viktor egy évvel ezelőtt a Budafoki Munkás Testedző Egyesület (BMTE) 100. évfordulóján mondott beszédet. Akkor csak a mindennapos testnevelés fontosságáról beszélt, de a BMTE sportcsarnoka most 606 milliós fejlesztési támogatást kap.

Mennek a milliárdok a magyar stadionokra

Diósgyőri Stadion fejlesztésének támogatása – 1,75 milliárd forint
Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztésének támogatása – 4,5 milliárd forint
Szombathelyi Haladás stadionfejlesztésének támogatása – 4,62 milliárd forint
Debreceni Nagyerdei Labdarúgó Stadion rekonstrukciójának támogatása – 1,79 milliárd

Az MLSZ sportlétesítmények biztonságtechnikai fejlesztésével összefüggő feladatainak támogatása – 714 millió forint

Nemzeti Stadionfejlesztési Program megvalósítása – 12 milliárd forint

A sportért felelős államtitkár, Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője is egyben, ezért sem lehet véletlen, hogy a XI. kerületi sportlétesítmények jelentős fejlesztési pénzeket hívhatnak le. A Tüskecsarnok befejezésére már korábban vállalást tett a kormány, de most más kerületi létesítmények is kapnak támogatást: a Gabányi László Sportcsarnok és a Nyéki Imre Uszoda egyaránt 120-120 millióból fejleszthet.

A nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnok fejlesztésére 2,098 milliárd forintot szánnak, Mosonmagyaróváron pedig 240 millióval járul hozzá a költségvetés az új sportcsarnokhoz, mindkét városban fideszes polgármester van. A mosonmagyaróvári komplexumban a tervek szerint NB I.-es és NB II.-es kosárlabda-, kézilabda-, és futsalmeccseket lehetne rendezni, jelenleg egyik sportágban sincs első osztályú csapata a városnak.

A sportköltségvetés legmeglepőbb tétele viszont a Nemzeti Kézilabda Akadémia 2,3 milliárdos támogatása. A kormány néhány héttel korábban 200 milliós gyorssegélyt biztosított a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból Mocsai Lajos balatonboglári utánpótlás-nevelési intézményének. Ha nem elírás, akkor az idei összeg tízszereséhez juthat hozzá a legjobb junior és ifi játékosokat foglalkoztató akadémia. A tavaly szeptemberben életre hívott, áprilistól működő akadémia akkori vállalása szerint társaságiadó-kedvezményből és szponzorpénzekből, sportturisztikai bevételekből akarta fenntartani magát.