Egy 22 éves kubai fiú rázta fel a Dodgerst

2013.10.02. 00:10

10 csapattal indul keden este (magyar idő szerint szerda hajnalban) az amerikai baseballszezon 2013-as rájátszása. Címvédés már biztosan nem lesz, miután a tavalyi győztes San Francisco Giants csak 76 győzelmet gyűjtött idén, 14-gyel kevesebbet, mint a rájátszásba még éppen bejutó Cincinnati.

A keddi esti kezdés után két nappal már csak 8-an lesznek a rájátszásban, ugyanis a 2012-ben bevezetett wild card körben egy mérkőzésen múlik csak a továbbjutás. A legjobb nyolc között három győzelemig mennek, míg a főcsoport-döntőkben és a World Seriesben már négy nyert mérkőzés kell a továbbjutáshoz, illetve a végső sikerhez.

American League

A tavalyi döntőben vesztes Detroit Tigers kerete idén is rendkívül erős, az ötven legjobb dobójátékosból 4 náluk játszik, Max Scherzer 24 meccsből például csak 3-at vesztett el. De az ütőjátékosaik is legalább ilyen jók, a legjobb 25-ből 3 az övék, köztük az idén mindenkinél jobb teljesítmény nyújtó Miguel Cabrera. Ha mindenki egészséges náluk, nehéz megszorítani őket, de intő jel lehet, hogy csak a harmad helyen zártak a főcsoportjukban.

A Tampa Bay Rays surranópályán került be a rájátszásba, szétlövés kellett köztük és a Texas Rangers között, ám végül a floridai csapat szerezte meg az ötödik helyet az American League-ben. Soha nem nyertek még World Seriest, és igen nehéz dolguk lesz, hogy kétszer egymás után egy meccsen tartsák életben a szezonjukat.

Ráadásul az a Cleveland Indians vár rájuk, amely hatalmasat hajrázott a rájátszás előtt, sorban 10-et nyertek, és pihentebben várják a wild card-mérkőzést, mint a Tampa. Az ohiói csapat 1948-ban nyert utoljára, lenne tehát miért kárpótolni a szurkolóikat.

A második kiemelt Oakland Athletics továbbra is a Moneyball (Pénzcsináló) című könyvben, majd filmben ismertté vált módszert alkalmazza, azaz úgy lett övék a második legjobb eredmény az alapszakaszban, hogy a 30 csapatból mindössze hatan fizetnek kevesebbet a játékosainak, mint ők. Egy-egy sztár teljesítményét több, de olcsóbb játékossal próbálják reprodukálni, ez az előnyük azonban mostanra elolvadt, hiszen a liga jó része igen aktívan használja azokat a képleteket, amiből Billy Beane csapatot épített Oaklandben 1998-ban.

Bár a Boston Red Soxé a harmadik legmagasabb fizetés, mégis óriási meglepetés volt, a tavalyi hetedik legrosszabb teljesítmény után idén mindenkinél jobbak lettek, és 69-ről 97-re növelték a győzelmeik számát. Nyáron edzőt váltottak, John Farrel pedig rendesen átdolgozta a keretet, amely elsősorban a támadójátékon látszott meg, 853 futással ők voltak az egyetlenek, akik 800 fölé kerültek.

National Leauge

A Detroit Tigerséhez hasonló erőt mutat a legtöbb fizetésbe kerülő Los Angeles Dodgers, amely nagyon sokáig úgy állt, hogy a rájátszás közelében sem lesz. Júnus 22-én csak 30-42-es mérleggel álltak, messze elmaradva csoportjukban az első helyezett Atlantától. 23-án aztán bemutatkozott náluk a 22 éves kubai Yasiel Puig, aki hihetetlen változást hozott, a következő 50 meccsből 42-t megnyertek, végül pedig 92-70-nel zártak.

Előttük végzett az Atlanta Braves és a St. Louis Cardinals is. Utóbbi szerezte a legtöbb győzelmet az elmúlt tíz szezonban, legutóbb két éve voltak bajnokok, és idén is komolyan számolni kell velük. 11 World Series győzelmükkel ők a legeredményesebbek a rájátszásba jutott 10 csapat közül.

Az Atlantát sem szabad leírni, ez az egyik legfiatalabb csapat az MLB-ben, így a sérülések ellenére is bírniuk kell a rájátszást, még akkor is, ha egy évtized után idén nincs igazi klasszis dobójátékosuk.

Az év sztorija mindenképpen a Pittsburgh Piratesé, sorban húsz vesztes szezon után kerültek be a rájátszásba, elsősorban a kiváló dobójátékuknak köszönhetően. Ha a támadók is feljavulnak, tovább tarthat az idei, álomba illő szereplésük.

A Cincinnati Reds csak az ötödik helyet szerezte meg annak ellenére, hogy papíron jóval erősebb a keretük a mutatott formánál. Ha ez ki is jön belőlük, akkor komoly esélyessé léphetnek elő, ahhoz azonban gyors ébredés kell, mert a Pirates ellen egy meccsen múlik a továbbjutás.

Az MLB rájátszása szerda hajnali 2-kor, a Cincinnati Reds és a Pittsburgh Pirates mérkőzésével indul, a World Series október 23-án kezdődik, a hetedik mérkőzést, amennyiben szükség van rá, 31-én rendezik.