Négyezer célba érőt várnak a 28. Spar Budapest Maratonon

2013.10.03. 14:26

Rekordszámú célba érkezőre számítanak az idén a szervezők a jövő vasárnapi 28. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, melyen kiemelt szerepet kap a jótékonyság. Kocsis Árpád versenyigazgató, a Budapest Sportiroda vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a 42,195 kilométeres távon a tavalyi 3585 után most 4000 célba érőt vár, ez pedig - nemzetközi mércével mérve is - egy közepes nagyságú verseny mutatójának felel meg. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a rajthoz állók - szintén múlt évi - 19 200 fős létszámát is sikerül felülmúlni. Amint azt az MTI-nek megjegyezte, a jövő héten dől el a végleges résztvevői létszám.

Az ugyanakkor már biztos, hogy az ország mind a 19 megyéjéből, összesen mintegy 800 településről érkeznek indulók. Külföldről eddig 2254-en neveztek a különböző távokra, de várhatóan ez a szám is nőni fog. A CNN amerikai televíziós csatorna éves sportesemény ajánlójában októberre a Budapest Maratont ajánlotta honlapján, a szervezőknek pedig sikerült elérniük, hogy forgatócsoport is jöjjön a rendezvényre. Kocsis ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a CNN ajánlásának egyértelműen vannak pozitív hatásai, szerinte idén 8-10 százalékkal nő a külföldiek száma a tavalyihoz képest.

Az idei viadal a hagyományoknak megfelelően maratoni országos bajnokság is lesz, de a klasszikus táv mellett több számban is lehet nevezni. Négyfős váltók indulhatnak a maraton stafétán, lehet 30 km-en (Coca-Cola Testébresztő), 7 km-en (minimaraton) és 2,7 km-en (maratonka) futni, 2,7 km-en gyalogolni, a családok számára pedig 600 méteres futást rendeznek.

Kocsis Árpád külön kiemelte a jótékonysági akciókat, így a látás- és mozgássérült emberek számára rendszeres sportolási lehetőség megteremtéséért dolgozó Suhanj! Alapítvány szerepét, mely számára a BSI felajánlotta a versenyeire érkezett jótékonysági nevezési díjakból befolyt összeget, 320 ezer forintot.