Gyurta: Kizárt, hogy elhagyjam Szélest

2013.10.07. 19:23

A Digisport reggeli műsorának az olimpiai bajnok úszó, Gyurta Dániel volt a vendége, akit a hétvégén választottak be az Európai Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába.

„Most elsősorban az izgat, hogy Rióban megvédjem az olimpiai bajnoki címemet. A 2009 óta mutatott formámat szeretném tartani a 2016-os játékokig, de akár a tokiói olimpiáig, sőt a 2021-es budapesti világbajnokságig is. A hazai közönség előtti vb-fellépést ugyanis mai fejjel mindenképpen szeretném majd megpróbálni. Addig csinálom az úszást, amíg érzem magamban az erőt. Budapestig tervezek, de ha előtte mást érzek, pusztán presztízsből nem fogom végigcsinálni 2021-ig” - hangzott el London bajnokától.

Az élsport után sportdiplomáciai, sportvezetői pályára készül-e? "A sport az életem, az uszodában nőttem fel, szeretnék élversenyzői karrierem után is a sportban maradni és ezért minden meg is teszek majd. Ennek előkészületeit már most tudatosan el akarom indítani. Az irányvonal nagyjából megvan a fejemben, első célom teljesült. Az úszás mellett ez plusz elfoglaltság, de a kettő jól összeegyeztethető” - mondta távolabbi terveiről.

Hozzátette: a sport mellett nagyon fontosnak tartja, hogy a medencén kívül is képviselni tudja a magyar nemzeti érdekeket, ezért is örül, hogy olyan bizottságba sikerült bekerülnie, ahol magyar sportoló eddig még volt.

"Évente négyszer kell Brüsszelben képviselnem a magyar sportvezetésből és máshonnan érkező javaslatokat. Felelősségteljes pozíció, nagyon várom a munkát. A magyar érdek pedig az lesz, hogy folytassuk a sporttradícióinkat, ne dőljünk hátra London sikerei után”

„Egyelőre mindent Rió alá rendelek, bár fontosak lesznek az addigi közbülső állomások is: sűrű a mellúszók élmezőnye, a nyolc vb-döntős közül hat európai volt, tehát nekem egy Eb keményebb menet, sem mint olyan versenyek, ahol inkább tengerentúliak a fő ellenfelek. A klubváltás, az Újpestre igazolás bevált, még jobb helyre kerültünk, ez a háttér reményeim szerint 2016-ig meglesz. Edzőimmel rá tudtunk találni egy olyan harmonikus edzésmódszerre, amivel picit a világ előtt tudunk járni - most ezt a picit kell megtartani a következő olimpiára” - mondta a mellúszó a Rióig szóló tervekről.

Gyurta kitért a trénerét, Széles Sándort ért kritikákra is - az edzőt egyébként az úszószövetség főtitkára hazaküldte a barcelonai vébéről. „Közös munka ez, amit mindkettőnknek maximálisan kell végeznie; 15 éve dolgozunk együtt, ez már egy olyan hosszú kapcsolat, ami összeforrasztott minket annyira, hogy ki tudjunk állni egymásért jóban-rosszban. Bízom benne, hogy ez a kapcsolat nem fog megszakadni - részemről bizonyosan kizárt: nem tudnám elképzelni másokkal a felkészülést. Tudom, hogy minden embernek megvannak a hibái, de nekem az a legfontosabb, hogy két és fél órában, naponta kétszer ott álljanak, helytálljanak mellettem a medence partján. Azon kívül mindenkinek a saját dolga, hogy mit csinál.”