160 ezren lehetnek a NASCAR-futballpályán

2013.10.11. 17:39

Minden eddigi rekordot megdönthet egy 2016-os amerikaifutball-mérkőzés Amerikában, a bristoli NASCAR-arénában rendeznének meg egy egyetemi rangadót.

Az ESPN és a CBS is úgy tudja, a Virginia Tech és a University of Tennessee sportprogramjainak vezetői több évnyi tárgyalás után egyeztek meg az extrém helyszínről, a Bristol Motor Speedway mindkét campus helyszínétől nagyjából ugyanakkora távolságra, az államhatáron van. Az érdeklődés biztosan hatalmas lesz, a csapatok legutóbb 2009-ben találkoztak egy Bowl-meccsen, az oválpályás rendezés ráadásul már 2005-ben felmerült.

A bristoli NASCAR-pálya
A bristoli NASCAR-pálya

A NASCAR-komplexumban 160 ezer nézőt lehet elhelyezni, ezzel magasan megdőlne az egyetemi bajnokság hivatalos és nemhivatalos rekordja is, de még az NFL-ben sem voltak ennyien egy mérkőzésen. A hivatalos rekordot egy Michigan-Notre Dame-meccs tartja 115 ezerrel, de a húszas években állítólag 120 ezren voltak egy Notre Dame-Southern California-rangadón.

A furcsa helyszínekhez vonzódnak az amerikai látványsportágak, repülőgép-anyahajón 2011 óta három egyetemi kosármeccset is rendeztek, de NFL-es csapat is edzett már hadihajó fedélzetén.

A North Carolina és a Michigan State kosármeccse a USS Carl Vinson anyahajón
A North Carolina és a Michigan State kosármeccse a USS Carl Vinson anyahajón

Ha a bristoli meccs sikeres lesz, igazi oválpályás őrület indulhat el. Állítólag a 400 millió dollárból felújítandó Daytona International Speedway is otthont adna az NFL-es Jacksonville Jaguarsnak, valamint az egyetemi bajnokságban szereplő Florida State Seminolest, Florida Gatorst is vendégül látnák.