A WADA jobban figyel Jamaicára

2013.10.15. 09:14

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jövőre Jamaicába látogat, hogy ellenőrizze az ott folyó munkát, miután a Jamaicai Doppingellenes Bizottság (JADCO) korábbi főmunkatársa szerint a 2012-es londoni olimpia előtti hónapokban szinte egyáltalán nem voltak versenyen kívüli ellenőrzések.

Az idén februárban posztjáról eltávolított Renee Anne Shirley a sajtóban fedte fel, hogy 2012 februárja és júliusa között - vagyis a felkészülés fő időszakában - nem voltak versenyen kívüli ellenőrzések az országban, így aztán a karibi ország sztársportolói, köztük a sprinter Usain Bolt sem voltak megfelelő kontroll alatt. A JADCO jelenlegi vezetője, Herb Elliott visszautasította a vádakat, és árulkodó Júdásnak nevezte Shirleyt.

A WADA-t hivatalosan a jamaicai miniszterelnök hívta meg a látogatásra és a JADCO-ellenőrzésre.

Ebben az évben eddig nyolc jamaicai sportoló akadt fenn a doppingellenőrzésen, köztük a 100 méteres síkfutás korábbi világcsúcstartója, Asafa Powell vagy a 200-on kétszeres olimpiai bajnok Veronica Campbell-Brown.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szóvivője, Chris Turner szerint 2012-ben a náluk regisztrált 19 jamaicai atlétán összesen 126 doppingellenőrzést végeztek, azaz egy főre átlagban 6,63 kontroll jutott. Az egyesült államokbeli sportolók esetében ez a szám 5,16 (43 atléta, 222 ellenőrzés). Hozzátette: a hatszoros olimpiai bajnok Bolt a világ egyik legtöbbet ellenőrzött sportolója, és még egyszer sem adott pozitív mintát.