Bejön a világraszóló futballreform Tahitin

2013.10.15. 00:16

Tahitin minden gólt meg tudnak becsülni, amikor a válogatott 24-1-es gólkülönbséggel tudta le a Konföderációs Kupát, akkor sem zuhantak össze a játékosok, pofozógépként is minden percét élvezték. Nem tudni, honnan szedték ezt a hozzáállást, de hogy valamit nagyon tudnak a sportpszichológiáról, azt kétségtelen. A hazai bajnokságban már a vesztes is kap pontot.

Hogy mi vezette erre a tahiti szövetséget, arra logikát nélkülöző válasz született: „Egyszerűen nem akarjuk, hogy bárki is szomorú legyen. Ebben a rendszerben, még ha valamelyik csapat az összes mérkőzését is elveszíti, akkor sem nulla ponttal zárja a szezont. A futball mindenek előtt az örömről szól" – mondta Charles Ariiotima a szövetség elnöke.

Az biztos, Tahitin ezentúl egész mást fog jelenteni a „pontot mentett" zsurnalizmus. Az egyedülálló rendszerben a győztes négy pontot kap, a döntetlenért pedig kettő jár, tehát a különbségek ugyanazok, mint a hagyományos szabályok szerint rendezett bajnokságokban.

A tahiti rendszert már a 2005/06-os szezonra is elfogadta a FIFA, és a bevezetés után állítólag hatalmas eredményeket hozott. „Mióta alkalmazzuk, nagyobb a játék intenzitása. Ettől feljavult a futballunk, és jobb lett a válogatottunk is" – mondta az elnök.