Jamaicába utazott a WADA vezérkara

2013.10.29. 10:28

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) három magasrangú funkcionáriusa hétfőn Jamaicába érkezett, hogy ellenőrizze a karibi ország doppingellenes rendszerét és tevékenységét. A WADA-nál egyaránt igazgatói pozíciót betöltő Rob Köhler és Rune Andersen, illetve Kerwin Clarke Kingstonban átvizsgálják majd a Jamaicai Doppingellenes Ügynökség (JADCO) tesztelési programját, személyi felépítését, irányítási mechanizmusát, a felvilágosító és nevelési programját, valamint a jelenleg folyamatban lévő ügyeket is áttekintik.

 

A WADA illetékeseinek véleménye és minősítése komoly jelentőséggel bír majd, ugyanis John Fahey, a WADA elnöke kijelentette, hogy súlyos szankciókra számíthat a JADCO, amennyiben nem megfelelőnek találják a működését.

A jamaicaiak doppingellenőrzéseinek hatékonyságát és komolyságát többen vitatták az elmúlt években, különösen 2008 óta, amikor Usain Bolt és sprintertársai remekeltek a pekingi olimpián. A kritikák és gyanúsítgatások ellenére ugyanakkor egyetlen sztársportoló sem bukott le az elmúlt időszakban, egészen 2013-ig.

Ebben az évben eddig nyolc jamaicai sportoló akadt fenn a doppingellenőrzésen, köztük olyan hírességek, mint a 100 méteres síkfutás korábbi világcsúcstartója, Asafa Powell vagy a 200-on kétszeres olimpiai bajnok Veronica Campbell-Brown.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szóvivője, Chris Turner ugyanakkor korábban jelezte, hogy 2012-ben a náluk regisztrált 19 jamaicai atlétán összesen 126 doppingellenőrzést végeztek, azaz egy főre átlagban 6,63 kontroll jutott. Az egyesült államokbeli sportolók esetében ez a szám 5,16 (43 atléta, 222 ellenőrzés).

Hozzátette: a hatszoros olimpiai bajnok Bolt a világ egyik legtöbbet ellenőrzött sportolója, és még egyszer sem adott pozitív mintát.