no

Mit keresnek az emberkínzók egy triatlonon?

2013.11.06. 15:33 Módosítva: 2013.11.06. 15:35
A világ egyik leggazdagabb családjának, a bahreini királyi famíliának két tagja, Nasszer bin Hamad és Khalid bin Hamad kezdett el triatlonozni. A hétvégén a Florida Iromanen (3,8 km úszás - 180 km kerékpár - 42 km futás) indultak, amivel egyből heves indulatokat váltottak ki. Mit keresnek a testőrök a versenypályán, egyáltalán miért indulhattak agresszorok egy triatlonversenyen?

Valószínűleg minden sportág örülne, ha olyan részvevői és támogatói lennének, mint a bahreini királyi család. A két herceg amerikai fogadtatása azonban nem volt egyértelműen pozitív. Egy a bahreini demokratikus jogokért küzdő amerikai szervezet már az indulásukat is próbálta megfúrni. Az Ironman Világszövetségnek küldött levelükben azt állítják, hogy a hercegek megsértették az emberi jogokat, hazájukban nemcsak elrendeltek koholt vádak alapján letartóztatásokat és kínzásokat, hanem részt is vettek bennük. A 2011-es tüntetések után ők a zavargásokban részvevő sportolók megbüntetésért feleltek, akit nem tartóztattak le, az is számolhatott azzal, hogy kirúgják a klubjából. Az amerikai szervezet úgy véli, a triatlon hírnevének sem tesz jót, ha engedik indulni őket a versenyeken.

Khalid bin Hamad és Nasszer bin Hamad
Khalid bin Hamad és Nasszer bin Hamad

A floridai szervezők azonban figyelmen kívül hagyták a tiltakozást, így a két herceg elindulhatott a többi háromezer triatlonista között. Ők és kíséretük azonban már a verseny előtt nagy feltűnést keltettek. „Saját Boeing 747-esükkel érkeztek. Elég nagy volt a felhajtás körülöttük, tizenhárom nagy fekete terepjáróval követték őket mindenhova, több mint 20 fős személyzettel. Többször láttuk őket, verseny után a Panama City Beach bevásárlóközpontban is” – számolt be a versenyen szintén induló Major József.

Az ironman szervezői nem próbáltak túl nagy jelentőséget tulajdonítani a hercegeknek.

„Egyszerűen csak olyan sportolók, akik megpróbálják teljesíteni életük egyik legnagyobb kihívását” – nyilatkozta a versenyigazgató, és azzal a triatlonisták nagy része is egyetértett, hogy az ironman közben egyszerű versenyző vagy, lehet bármilyen címed.

Szép ez a szellemiség, de a gyakorlat mégis azt mutatta, hogy nincs meg ez az egyenlőség. Többen arról panaszkodtak, hogy a bahreineik kedvéért felülírták a nevezési szabályokat, jóval a határidő után, pár nappal a verseny előtt regisztrálhattak. A pályán sem tűnt a két herceg átlagos triatlonistának, mert hol fehér, hol fekete autóban követték őket testőreik úgy, hogy akadályozták az ellenfeleket.

Az Ironman Világszervezet megvédte ezt az elbánást, azzal érveltek, hogy több fenyegetést is kaptak a verseny előtt, de hogy nem minden érdek nélkül tehették, arra az is utal, hogy a verseny után Nasszer bin Hamad bejelentette, Bahrein is ironmant fog rendezni.

Rekordok és magyar siker

A Florida Ironman azonban nem csak a bahreinekről szólt, a versenyt a spanyol Victor del Corral 7:53:12-vel nyerte, de még az utána befutó két triatlonista az álomhatárnak tartott nyolc órán belül érkezett célba. Del Corral minden idők kilencedik legjobb idejét mente. A második Andrew Starykowicz is csúcsot döntött, két perccel megjavította a kerékpáros iroman-világrekordot, amit eddig is ő tartott, most 4 óra 2 perc 17 másodperc alatt tekerte le a 180 kilométert.

Majornak nem úgy sikerült a verseny, ahogy eltervezte: „Üldözött a balszerencse, két defektet is kaptam kerékpározás közben amit megcsináltam, de annyi időt vesztettem, hogy úgy döntöttem megkímélem a lábaimat a futástól.” Major azért tartalékolt, hogy a november 17-ei Iroman Arizonán minél jobb eredményt érhessen le. 2008-ban már megnyerte a versenyt, azóta volt negyedik és ötödik is, most újra a dobogót célozza meg. „Bosszant a floridai defekt, mert tudtam volna már most is egy nagyot menni. De akkor majd itt megmutatom."

2008-ban a nőknél Csomor Erika nyert, de neki a floridai iroman is jól sikerült, remek futással feljőve a harmadik helyen zárt..