Ágnes
-1 °C
2 °C

Mi történik a Fradinál?

2013.11.14. 13:19

Nem olyan régen írtunk arról, hogy mi lehet a baj a Ferencvárossal, amelyről a szezon előtt bajnokesélyesként beszéltek, aztán az eredmények nem jöttek. Majdnem ezt a gondolatsort folytathatnák azzal a pletykával, ami a héten szivárgott ki, miszerint Kubatov Gábor, a klub elnöke és Ricardo Moniz vezetőedző között olyan ellentét feszül, ami a szakember távozásához vezethet.

Ezt a pletykát aztán a Moniz menedzsere, Georgi Attila cáfolta, de ettől még tény marad, hogy valami nagyon nincs rendben a klubnál. Az már nem csak pletyka, hogy a kerettel nincs minden rendben, a teljesítmények, az ezért járó bérek miatt is érezhető a feszültség.

Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, mindenki megkapta a bizalmat, de volt, aki nem élt vele. Azt is hozzátette, lesznek változások a keretben. Úgy tudjuk, az egyik ilyen távozó az az Arsenio Valport lesz, aki az egyik edzésen összeszólalkozott a mesterrel, számon kérve, hogy miért nem kezd többször. Tény, hogy Valport eddig semmit nem igazolt a híréből, a szezonban egyetlen meccset játszott végig.

Valport mellett a Videoton ellen bénázó Mark Otten, az utóbbi időben szinte semmit nem mutató, kispadra szurló Vladan Csukics is távozhat télen. Ahogy semmi nem indokolja Jack Tuyp maradását sem. A brazil védőről, Gersonról pedig maga Orosz is úgy beszélt, mint aki nem tudott beilleszkedni, finoman fogalmazva minden meccsen benne van a kapott gól. Gersont a hírek szerint Leonardo tanácsára igazoltak, a két brazil az egyik legjobban kereső a klubnál.

Magyarországon nem nyilvános a sportolók fizetése, így a játékosok hivatalosan azt sem tudják, hogy a csapattársuk mennyit keres. Úgy tudjuk, ez a Fradinál nincs teljesen így, bizonyos összegek kiszivárogtak, amiből az jött le, hogy azok vihetnek haza többet, akik amúgy a kispadon, vagy még ott sem kapnak helyet. Ha a fenti öt játékos távozik, akkor enyhülhetnek ezek a feszültségek is.

Érdekes a szurkolók kapcsolata Ricardo Monizzal. A nagy többség szereti a holland karakteres személyiségét, nyíltságát, a futballhoz, illetve a szurkolókhoz fűződő viszonyát. Ezzel elérkeztünk ahhoz, hogy mennyire furcsa elegy a ferencvárosi szurkolótábor. Míg például Diósgyőrben is több ezren éltették a szakvezetőt, akadnak olyan csoportok, akiket zavar a holland bőrszíne, egyes futballisták vallása, illetve az edző szexuális indentitásával is foglalkoznak.

A szélsőségek feltűnése a lelátón zavarja a hollandot, aki viszont akkor is kiállt a drukkerek mellett, amikor az Újpest elleni meccsen a pályán ünnepeltek. Monizt az is bosszanthatja, hogy a kommunikáció nem a legsikeresebb a klubelnökkel, és ezt a tényt meglovagolva bizonyos csoportok már mint esküdt ellenségről beszélnek Monizról és Kubatovról. Ez azért nem így van, inkább igaz az a feltevés, hogy a viszály keltése inkább politikai célokat szolgál, sem mint sportszakmaiakat.

Egy biztos, a klubnak határozott céljai vannak, bár a kezdésnél megfogalmazott bajnoki címen már annyit finomított a vezetőség, hogy a dobogó és ezzel a nemzetközi szereplés az alapcél. Ha azt sem sikerül elérni, akkor komoly változások lesznek nyáron. Ahogy a Fradi az első 14 fordulóban teljesített, még ez utóbbit sem lesz egyszerű elérni.