Mátyás
-6 °C
1 °C
Alpesi sí
Percről Percre

Osváth Richárd és Biacsi Ilona az év parasportolója

2013.11.29. 14:43

Osváth Richárd és Biacsi Ilona az év parasportolója, derült ki a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) pénteki közgyűlésén. Az MPB tájékoztatása szerint a kerekesszékes tőröző Osváth Richárd világbajnoki ezüstérmével, míg Biacsi Ilona az 1500 méteres síkfutásban szerzett két vb-bronzával érdemelte ki az elnökség elismerését. Utóbbi sportoló azért indult két vb-n, mert az értelmi sérültek és a mozgássérültek versenyrendszerében is rendeztek idén világbajnokságot.

A legjobb edzőnek járó díjat Biacsi trénere, Antal Andor kapta, az év szövetségi kapitánya pedig Schiller-Kertész Judit, az atléták szakvezetője lett.

Életműdíjat kapott Nádas Pál, aki 40 évig dolgozott a Mozgásjavító Általános Iskolában, és 25 évig az intézmény igazgatója volt. Egyik alapítója volt az MPB-nek, amelynek 2001 és 2007 között az elnöke volt. Edzői munkája elismeréseként Kovács Iván részesült elismerésben, a szakember versenyzői 2009 és 2013 között összesen 37 érmet nyertek Európa- és világbajnokságokon, illetve a paralimpián. A kerekesszékeseknél elért eredményeinek köszönhetően bízták rá a női párbajtőrválogatott irányítását.

Sportolói pályafutásáért Szekeres Pált köszöntötték, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára idén háromszoros paralimpiai arany- és bronzérmesként vonult vissza.

A küldöttek tájékoztatást kaptak a március 7. és 16. között sorra kerülő szocsi téli paralimpia előkészületeiről. Egyelőre egy sportoló, a látássérült alpesi síelő, Balogh Zsolt rendelkezik kvótával. A mozgássérült északi síelő, Lőrincz Krisztina a kvalifikációs versenyeken szerezhet részvételi jogot, ha nem jár sikerrel, akkor a részére szabadkártyát igényel az MPB.