7,5 kiló érmet nyert idén Hosszú Katinka

2013.12.02. 15:03

„Óriási megtiszteltetés, hogy megkaptam ezt az elismerést – mondta a barcelonai világbajnokságon két arany- és egy bronzérmet szerző Hosszú Katinka miután megválaszották az év európai úszónőjének. – Nem számítottam rá, hiszen kiváló európai úszók állítottak fel világrekordokat az idén, és ezzel talán ők is rászolgáltak volna erre a díjra. Nagyon örülök, hogy végül rám esett a választás, ez további motivációt ad az újabb és újabb kihívások előtt.”

Arra a kérdésre, hogy mi változott a londoni olimpia óta – amikor Hosszú Katinka fantasztikus menetelése elkezdődött, azt mondta: „Nagyon sok minden. Befejeztem az iskolát, és csak az úszásra koncentrálhatok most már – ez az egyik legfontosabb. Aztán természetesen az is, hogy edzőt váltottam, Shane-nel teljesen más módszerekkel készülünk, sokkal több a verseny, ezeken gyakorlom be azt, amit a legfontosabb alkalmakkor kell csinálnom. Hogy a testalkatom is átalakult, szintén a váltásnak köszönhető: az előző edzőm nem igazán foglalkozott a szárazföldi felkészítéssel, aki akart, keresett magának egy személyi edzőt, vagy csinálta maga. Shane-nek más elképzelései vannak, és ezeket érvényesíti is, a szárazföldi munka is fontos részt jelent a felkészülésben - állította az idén összesen 7,5 kilónyi érmet nyerő Hosszú.

A sok versenyzéssel példát akar mutatni: a FINA Magazine most megjelent száma feltette azt a kérdést, ez vajon új trend, vagy csupán az egyén képességeinek egyedi csillogása. Katinka erre így felelt: „Nagyon remélem, hogy ez egy új trend, és egyre többen csinálják majd. Ez az út vezet ugyanis ahhoz, hogy az úszás valóban profi sportággá váljon. Azt hiszem, meg tudtuk mutatni, hogy így is lehet kiváló eredményeket elérni. Ez természetesen nem arról szól, hogy egy évben többször is csúcsformába lehet lendülni – azért igazából egyszer lehet valóban nagyon jól menni, az idén ez volt Barcelona. Az év többi részében igyekszünk minél közelebb kerülni a csúcsformához, versenyzés közben.”

Az edző-férj, Shane Tusup elöljáróban elmondta, a LEN Award az egyik legnagyobb elismerés, amit Katinka kaphatott. Az idei szezont lenyűgözőnek és fantasztikusnak minősítette.

„Úgy indultunk neki, hogy ez egy tesztév lesz, ehhez képest szenzációsan sikerült. De ettől nem esünk hanyatt, ugyanúgy értékeljük, mint a korábbiakat, azaz most is megnézzük, mi az, ami működik, min lehet javítani, és mi az, amit el kell hagyni. És megmarad az alázat, hiszen a rövidpályás Eb-re is úgy tekintünk, hogy jó lenne nyerni, és ha sikerül, akkor az újabb aranyéremnek ugyanúgy fogunk örülni, mintha az első lenne.”

Közös munkájukról Shane így fogalmazott: „Katinka erőfeszítései egyfajta üzenetet jelentenek: igenis megéri keményen dolgozni, megalkuvás nélkül. Iszonyú mélyről kellett visszahozni a londoni olimpia után. Kitűztük a céljainkat, és most mindent ezeknek rendelünk alá, rövid és hosszútávon egyaránt. Úszóként annak idején nekem is voltak céljaim, ezeket azonban nem sikerült elérnem. Sokkal többre vágytam, de elbuktam. Viszont az itt szerzett tapasztalatokkal hozzá tudok járulni ahhoz, hogy Katka elérje az övéit. Nekem ez az egyik legfontosabb szerepem a közös munkában: segíteni őt abban, hogy elérje mindazt, amit kitűztünk. És most már a világ összes kincséért sem cserélném el ezt a munkát semmiért.”

Az év utolsó nagy viadalán, a herningi rövidpályás Európa-bajnokságon hét egyéni számban indul a 24 éves Hosszú. 

„Remélem, jól fog menni, mert nagyon jó formában érzem magam. Pihenés? Most pihenek épp, például itt, amikor kérdeznek. Alig várom, hogy újra elkezdjük a kemény munkát. Már most is hiányzik, hiszen jelenleg csupán napi három órákat úszunk a formába hozás miatt. Viszont amint vége a szezonnak, megint jöhetnek a kemény edzések, és ahogy magamat ismerem, már karácsonykor is vízben leszek.”