Salamon
-1 °C
13 °C

A Maracanát is elöntötte az ár

2013.12.12. 11:24 Módosítva: 2013.12.12. 11:59

Kedden és szerdán óriási eső hullott Rio de Janeiróra, az utakon hömpölygő víz megbénította a közlekedést, a 2014-es futball-világbajnokság és a 2016-os olimpia létesítményei is veszélybe kerültek.

Rióban volt olyan óra, amikor 63 milliméter eső esett (ami az éves magyarországi csapadékmennyiség durván tíz százaléka), a nap első óráiban pedig összesen 124 milliméter hullott. Ennyi ott az egész hónapban szokott esni.

Az esőzések és a megáradt folyók miatt lakóházak is víz alá kerültek, kétezer embert kellett kitelepíteni. Az ítéletidőnek két halottja is van, a holttesteket a megáradt folyókból húzták ki a tűzoltók.

A közúti és vasúti közlekedés a terület jelentős részén összeomlott, egy időre a repülőtereket is bezárták. Az utcákon volt, aki kajakkal vagy jetskivel közlekedett.

Az eső az olimpiai előkészületeket is hátráltatja, a komplett városfejlesztési munkákkal eddig sem haladtak mindenhol jól. Ár öntötte el a majdani vb-döntő tervezett helyszínéhez, a Maracaná stadionhoz vezető sugárutat is, az aréna parkolója is víz alá került, öltözők és a sajtószoba is beázott, a pályán is áll a víz. A Maracaná máskor is veszélyben lehet, mert tengerszint alatti térszínen, korábbi mangrovemocsár helyén épült. A vb alatt azonban valószínűleg nem lesz ilyen probléma, a június-július Rióban nem csapadékos.  

Eduardo Paes polgármester azt kérte a lakóktól, egyelőre maradjanak otthon, ne menjenek ki az árvíztől sújtott utcákra.

Az időjárás-jelentések a következő napokra újabb esőket vetítenek előre a térségben, bár a tűzoltók várakozásai szerint ezek már nem lesznek annyira bőségesek, mint a szerdai volt.