A röplabda 4,2 milliárdot kap

2013.12.18. 16:22 Módosítva: 2013.12.18. 16:34

A magyar röplabdasport 2020-ig összesen 4,2 milliárd forint állami támogatást kap sportágfejlesztésre. Ezt Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár jelentette be szerdán, a TEVA Gödöllői RC–Makkabi Haifa női Challenge Kupa nyolcaddöntőjének visszavágója előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hozzátette: az első ütemben, idén 329 millió forintot kapott a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ), amelyet 2014. július 1-jéig kell felhasználnia.

 Simicskó István közölte azt is, hogy a 16 kiemelt sportágnak 2020-ig biztosított 135 milliárd forintos keretből eredetileg egy kisebb összeget kaptak volna a röplabdások, ám a tárgyalások közben a sportág új vezetői meggyőzték arról, hogy többre érdemesek.

"Egyrészt felismertük, hogy a röplabda-egyesületeknek több támogatásra van szükségük, mert az utánpótlás-nevelő munka mégiscsak náluk folyik, másrészt a szövetség egy nagyon színvonalas suliröplabda-programot dolgozott ki, amely kiszélesítheti a sportág bázisát" - fogalmazott az államtitkár.

A sportért felelős államtitkár megjegyezte, hogy a 16 kiemelt sportágból a röplabda a tizedik, amelynél bejelenthették a sportágfejlesztés részleteit, majd hozzátette, hogy a fennmaradó hat sportág is benyújtotta már fejlesztési elképzeléseit az államtitkárságnak. "Nagy valószínűséggel a többi sportág is még az idén megkapja a támogatás első részletét" - jelentette ki Simicskó István.

Poór Csaba, az MRSZ elnöke elmondta, hogy a 4,259 milliárd forintból 2020-ig mintegy 2 milliárd forintot továbbítanak a kluboknak, míg 1,5 milliárd forintot infrastruktúra-fejlesztésre kívánnak felhasználni. A szövetség célja, hogy a ,,Vollé! - 2020 - Röpisuli" program keretében mintegy 4000 gyermekkel ismertessék meg a röplabdát, s az időszak végére az igazolt versenyzők számát megháromszorozzák.

A szövetségi elnök beszélt arról is, hogy a magyar női röplabda-válogatott az őszi izraeli világbajnoki selejtezőtornán elért sikerei hatására szeptember óta 11 helyet lépett előre a világranglistán, ahol pillanatnyilag a 43. pozíciót foglalja el, miközben az európai rangsorban a 22.

Hozzátette, hogy a vb-selejtező harmadik körét 2014. január 3. és 5. között a horvátországi Rovinjban játssza a magyar női válogatott, amelynek a házigazdák mellett a franciákkal és a hollandokkal kell megküzdenie az egyetlen továbbjutó helyért. Elismerte, hogy az ellenfelek magasabban jegyzett csapatok, ezért Rovinjban tisztes helytállást vár a magyar játékosoktól. Ha a válogatottnak sikerül kiharcolnia a továbbjutást, akkor 1981 után, tehát több mint 30 éves szünet után szerepelhet újra világbajnokságon, írta az MTI.