Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A Vasas merte vállalni a 20 milliós rizikót

2013.08.07. 11:48

A Vasas SC elnöke, Markovits László a nem túl jól sikerült londoni olimpia után is bízott Hosszú Katinkában.

Szerződtetésének értelemszerűen anyagi feltételei is voltak, a nemrégiben újraalakult szakosztálynak a sportágban uralkodó fizetéseket alapul véve húszmilliós plusztételt jelentett a versenyző és edzője. Ezt kellett valahogyan - szponzorok nélkül - kigazdálkodniuk, de Markovist nem hátrált meg, ettől még úgy érezte, feltétlenül kockázatot kell vállalnia.

Hosszúért akkoriban nem kapkodtak, Gyurta Dániel mindenki ajánlatát meghallgathatta, és a legelőnyösebbet választhatta - az úszónőért nem tülekedtek.

Valami azt súgta nekem, hogy nemcsak a Vasas család, hanem Magyarország is nagyon büszke lesz még rá. Nem hagyhattam elveszni egy ilyen szintű sportolót, így egy minimális részünk talán nekünk is van a mostani sikerekben, de nyilván a munkát ők végezték el, mi csak a hátteret igyekeztünk legjobb tudásunk szerint biztosítani. Edző-vőlegénye az utolsókig védte Katinka érdekeit a szerződéskötéskor, egy igazi kemény és határozott alkupartner volt. De mintha lenne egy olyan mondás, hogy a sikeres edzők nem könnyű emberek. A klubvezetők is sikeresek szeretnének lenni” - mondta Markovits László.

Nagyon szerencsésnek tartom, hogy az esetükben ilyen eredményességgel működik ez a kettős kapcsolat. Teniszező múltamból is számos jó példa volt erre, minden velejáró rizikójával együtt. Egy élsportoló, főleg egy nő számára, még fontosabb a szakmailag és lelkileg hozzáértő társ jelenléte a mindennapokban, illetve versenyeken.    Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, zökkenőmentes volt az együttműködésünk eleje. A két félnek időre van szüksége ahhoz, hogy azt a sok-sok pozitívumot, amit külön-külön hordoz magával, egyesítse, megértse, mi a fontos a másiknak" - tette hozzá.

"Semmiféleképp sem szeretném, ha hosszú távon egy klub és egy versenyző kapcsolata kizárólag az adminisztratív ügyintézésből állna. Például az úszókkal egy időben csatlakozott Fábiánné Kati nénivel és férfi kajakosokkal ez az empátia az első pillanattól kezdve megvolt. Ha valaki a dobogóra Vasas-sállal áll fel, az mindent elmond a klub és a versenyző kapcsolataról. Szeretném hinni, hogy van klublojalitás, még ha más világot is élünk" - összegzett.

Mivel a MOB hamarosan elindítja a nemzeti edzők programját, ebbe belekerülhet Tusup is, így az ő bérét a jövőben várhatóan nem a klubnak kell állnia.

Markovits nem tagadta, Hosszúért eddig elenyésző szponzori érdeklődés mutatkozott, most, a két vb-arannyal ez is megváltozhat.