Értelmetlenebb szabály nincs a sportban

2013.07.29. 15:39

A barcelonai vízilabda világbajnokság női nyolcaddöntője elképesztő véget ért. A görög–olasz-meccsen a hosszabbítás sem hozott döntést, jöhettek a büntetők - ahogy a fociban, itt is ötöt lőnek -, amivel a világbajnok görög válogatott továbbment.

A 3-2-es arány már papíron is feltételezi a drámát, hiszen három Európa-bajnok olasz is hibázott, az utolsó lövőnek azonban még csak esélye sem volt kapura dobni, mert a szlovén Margeta játékvezető nem hagyta.

A vízilabdában van egy olyan furcsa és friss szabály, hogy a játékvezető mérlegelésére van bízva, hogy a büntetőnél mennyit várhat. Mindez éppúgy igaz a meccs közbeni büntetőnél, mint a szétlövésnél, amikor el kell dönteni, ki jut tovább.

Margeta valami rejtélyes okból úgy döntött két vagy három másodperc után, hogy Bianconi nem akarja kapura dobni a labdát. Jóllehet a bíró a karjával nem jelezte - ahogy ez egyébként szokás és szabály -, hogy mehet a dobás, csak síppal. (Legalábbis a helyszínen tartózkodó valamennyi magyar így emlékszik a kommentátortól az edzőkig.)

Margeta még egyszer sípjába fújt, vagyis lefújta a meccset, Bianconinak pedig jelezte, nem dobta el időben a labdát, vagyis érvénytelen a kísérlete. Eközben Bianconi azzal érvelt, hogy nem a szabályos helyen, a gólvonalon, hanem előbb állt a görög kapus.

Az olaszok így nem egyenlíthettek, és semmiképp sem hozhatták be a görögöket, akik így továbbjutottak. A vesztes természetesen hevesen tiltakozott, de Margeta nem változtatta meg az ítéletét.

Conti olasz edző úgy értékelt: büszke lányaira, mert a lelküket kitették, de azért haragos is volt, hogy így kellett eldőlnie.

Erre a furcsa szabályra a magyaroknak sem árt figyelniük, bár nonszensz, ha egy csapat büntetőt harcol ki, akkor a bíró szubjektivitására van bízva, hogy eldobhatja-e vagy sem az ítélet végrehajtója.

Magyarország női csapata a 2008-as olimpiai bajnok hollandokkal 20.15-től játszik, kedden a férfiak a görögökkel csatáznak 15.30-tól, mindkét nemnél már az elődöntő a tét. A mérkőzést az Indexen online követheti.