Hazazavarták Gyurta edzőjét a vb-ről

2013.07.30. 19:57

Hazaküldték a 200 méteres  mellúszásban olimpiai és világbajnoki címvédő Gyurta Dániel edzőjét, Széles Sándort a barcelonai vizes világbajnokságról.

„Erről nem akartunk beszélni, bevallom férfiasan, mert nem jó róla beszélni. - mondta a Kossuth Rádiónak Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. - Lélekben itt van, szeretjük, becsüljük. Szabó Tünde főtitkár tájékoztatta a döntéséről, hazaküldte a kiváló edzőt, mert otthon van biztonságban. Nincs olyan állapotban, hogy kockáztassuk a jelenlétét, még ha boldogan ölelnénk is magunkhoz."

Gyárfás úgy fogalmazott a trénerről, hogy: „A szokott nehézségek vannak vele kapcsolatban, ki kell gyógyítani".

Széles Sándor ezzel szemben a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy közös döntés eredménye volt az, hogy hazautazott, mert úgy tűnt, gyomorfekélye, ami miatt tavasszal már kezelték, kiújul. Elmondása szerint a főtitkár javasolta számára, hogy Magyarországon, saját orvosával vizsgáltassa ki magát.

„Voltam a kórházban, de nem kellett befeküdnöm, vért vettek, csináltak ultrahangos vizsgálatokat. Nem vagyok a halálomon, de elfogadtam a döntést, mert Gyurta Daniék és két edzőkollégám is ezt javasolta."

Olimpiai és kétszeres világbajnok tanítványával kapcsolatban elmondta, hogy az ő távollétén nem fog múlni a sikeres szereplése.   Azt tudni kell, hogy verseny előtti utolsó két napban már nem történik semmi, a sportoló azt csinál, amit akar" – nyilatkozta a tréner, hozzátéve, hogy kollégái ott vannak Barcelonában.

Gyurta csütörtökön kezdi meg szereplését a vb-n, ha sikerrel veszi az előfutamot és az elődöntőt 200 mellen, akkor pénteken szerepelhet a fináléban.

Széles Sándor még Széchy Tamás tanítványaként kezdte, vele együtt dolgozott, a moszkvai olimpián, 1980-ban 24 évesen a legfiatalabb edző volt. 1991-ben már mesteredzői címet kapott. Gyurtával 1999 óta dolgozik együtt. A londoni olimpia után az év edzője lett, Gyurta Dániel mellett, a szintén olimpia bajnokságot nyerő Risztov Éve fölkészítésében is részt vett.