Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Hosszú: És ez még csak nem is a legjobb számom

2013.07.29. 23:06
Négy év után nyert ismét világbajnoki címet Hosszú Katinka, fölényesen nyerte a 200 méteres vegyesúszást, pedig a 400 méteres vegyes tartja az erősebb számának. Sokan támadták, amiért a vőlegénye az edzője, „akik nem hittek bennünk, most már, remélem, máshogy tekintenek ránk” – mondja.

Hosszú Katinka négy éve, a római világbajnokságon aranyérmes lett, akkor 400 vegyesen közel akkora fölényt harcolt ki magának, mint most kétszázon. Másfél másodperccel nyert, miközben két éve két tizeden belül volt az első három helyezett. A mostani világbajnokságon a legjobb idővel jutott a döntőbe, három testhosszt adott a legnagyobb vetélytársának gondolt olimpiai bajnok kínai ellenfelének, míg az ausztrál bajnokot két testhossz előnnyel verte.

A négy éve várt aranyéremmel az eredményhirdetésen. Fotó: Kovács Anikó/MTI
A négy éve várt aranyéremmel az eredményhirdetésen. Fotó: Kovács Anikó/MTI

A 2009-es győzelme óta eltelt négy év, amiben a csalódások inkább uralkodtak, mint a sikerek, az olimpiára éremért utazott, de esélye sem volt rá. Ezért adódott az első kérdés a győzelme után: mekkora volt a dac ebben az aranyban.

„Érdekes, de nem volt bennem ilyen érzés. Egészen addig, míg célba nem értem. Akkor azért megrohantak az emlékek. De igazából nem is tudok válaszolni. Egy biztos, hogy rengeteget tanultam a pofonokból is az elmúlt négy évben, sokszor voltam mélyponton, de nagyon jó visszatérni a legjobbak közé” – kezdte.

Shane-nel jól kijönnek

„Szintén biztos, jó döntés volt, hogy az olimpia után rögtön, pihenés nélkül elkezdtünk dolgozni a vőlegényemmel, Shane Tusuppal. Volt, aki meghökkent rajta. Nekünk már akkor is jó visszajelzéseink voltak, hiszen a Világkupákon sorra nyertünk. De a kétkedők még mindig ott voltak, hiszen a Világkupa mégsem világbajnokság”.

Arról is beszélt, hogy sokan támadták, amikor a vőlegénye lett az edzője.

„Nem mondom, hogy jólesett, amikor azt hallottam, hogy csak azért akarom őt az edzőmnek, mert együtt majd csak szórakozni fogunk, mi együtt majd csak jól érezzük magunkat, a munka pedig háttérbe szorul. Ugyanakkor a visszajelzést csak ez a világbajnokság adhatta meg” – magyarázta Hosszú.

Shane Tusup 25 éves, csak eggyel idősebb, mint a bajai Hosszú. Nyilván a kora miatt is sokan mondták, nem neki való egy ilyen szintű versenyző felkészítése. Ők ketten viszont nagyon jól kiegészítik egymást.

Tusup egyébként akcentus nélkül, tökéletesen mondja ki a köszönöm szót, és erre sokszor volt is alkalma, annyian gratuláltak neki. A versenyt a sajtópáholyból nézte végig, egy kicsit el is érzékenyült, amikor látta hitvesét a dobogó tetején. Amikor Katinka az arannyal pózolt, úgy csókolta meg az érmét, hogy félreérthetetlenül felé is küldte.

Hosszúnak még négy száma van, gyorsan hozzátette fülig érő szájjal, hogy amiben nyert, még csak nem is legjobb, a szíve csücske a 400 vegyes, amire majd vasárnap, a zárónapon kerül sor. Előtte pedig még a 200 pillangó is egészen más lehet ezek után.

Felszabadultság, az van

„Felszabadultság, igen. Ez van bennem. Akik nem hittek bennünk, most már remélem, máshogy tekintenek ránk.

Felszabadultság, ez van bennem. Fotó: Kovács Anikó/MTI
Felszabadultság, ez van bennem. Fotó: Kovács Anikó/MTI

Hosszút arról is kérdezték, hogy Amerikában teljesen más körülmények közt készült fel. „Nagy változás jött az életemben. Kaliforniában ötvenen úsztunk, most van, hogy ketten vagyunk az uszodában. Talán az is benne volt, hogy nekik is meg akartam mutatni” – állította.

Sokszor elismételte, nem számított a győzelmére. „Fejben szét is szóródtam a gyors végére, amikor láttam, nagy az előnyöm. Akkor már csak az érdekelt, hogy érjek célba és ünnepelhessek.”

A világbajnok úszónő Kiss László kapitány nyakába borult, mielőtt doppingvizsgálatra ment, ő pedig egy sms-t mutatott neki, korábbi tanítványa, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina küldte. „Le a kalappal Katinka előtt” – így kezdődött, mondta a szakember.

A többieknek is segíthet

Kiss úgy gondolja, a többieknek is hasznos lehet a mostani győzelem, mert ők is lendületet kaphatnak tőle, az esetleges görcsöt is oldhatja. „1992-ben Barcelonában kitűnő olimpiánk volt, öt arannyal. Az egy felülmúlhatatlan siker volt, nem tudom, lesz-e még olyan. De mivel tíz éve négy ezüstünk volt ebben az uszodában, most már eggyel jobban állunk.”

Az olimpiai bajnok kínai Je Si-ven eközben megsemmisült. Hosszú csak annyit mondott róla, kezd nőiesedni. A Xinhua tudósítója hozzátette, az alkata is megváltozott, meghízott, az edzőjével sem jó a viszonya. Pedig ha Hosszú ezt a formáját tartani tudja, akkor csak tökéletes állapotban tudja megverni.