no

Sziporkáztunk a legfontosabb vb-meccsen

2013.07.30. 16:41
Az egész világbajnokság legfontosabb meccsén, a négy közé jutásért védekezett a legjobban a férfi vízilabda-válogatott. A győzelem abszolút megérdemelt, három gólt kapva nem is maradhatott el. A horvátokkal játsszunk, akik hosszabbításban verték az ausztrálokat, akik a rendes játékidő utolsó támadását kapufára lőtték.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a csoportban szenvedett szerbek elleni vereségből kifejezetten szerencsésen került ki az egyenes kieséses szakaszra, mert így a görögökkel találkozott az elődöntőért a barcelonai világbajnokságon. A szerbek ugyanakkor Montenegrót kapták a négy közé jutásért.

A görög válogatottat egy pillanatra sem szabadott lebecsülni, mert a vb előtti mindkét felkészülési tornán legyőzték a mieinket: előbb kettő, majd Budapesten egy góllal.

A visszavágásra ugyanakkor itt volt az alkalom. Az ellenfél keretében mindössze négy játékos volt, aki 25 évesnél idősebb, ami jól jelzi, a jövő csapatát építik. A legeredményesebb görög, a tizenegy gólig jutó Fontulisz is épp 25 éves.

Nálunk az 1979-es Madaras a legidősebb, az 1993-as Bedő Krisztián a legfiatalabb. Ebből igyekszik jó elegyet kialakítani Benedek Tibor, akinek szerződésében benne van, ha nem jut a csapat a négy közé világversenyen, felülvizsgálható a kinevezése.

Az első negyedben az első kihagyott előny után kettőt értékesített a csapat, Hosnyánszky a jobb kapufa mellé bombázott, majd amikor már kiváltottak rá, tökéletes labdával találta meg az üresen maradó Bedőt, aki egy elegáns mozdulattal húzta a felsőbe a labdát.

Eközben a görögök is megtalálták a rést előnyben, Milonakisz jobb kézzel a balkezes oldalról bombázott a hosszú felső be. Mivel azonban két emberhátrányból a jól mozgó védelem és nem utolsósorban a kapus, Nagy Viktor jött ki győztesen, 2-1-ről folytathattuk.

A második nyolc percben Varga Dani előnyös lövése a kapufán csattant, Fontulisz ellenben kilőtte a felsőt, újra döntetlen lett. A következő támadásunknál Varga Dénes szakadt el az emberétől, a labda gyanúsan közelített a gólvonal felé, de a bíró nem látta bent.

Gór-Nagy kétméteres lövésénél – jó ütemben, jól emelkedett, remekül kapta a labdát előnyben – nem lehetett kérdés, hogy nem volt bent, de a görögök sem tudtak mit kezdeni előnyükkel. Sőt, a következőnél Szivós Márton szenzációsan emelkedett, és húzta le.

A következő támadásunk gól lett: Varga Dénes nagyszerűen szolgálta ki a védekezőspecialista Decker Ádámot, aki a kapuba húzta a labdát. Mivel a másik oldalon ugyanezt nem hagyta Nagy, a félidőre az volt a kérdés, kettővel tudunk-e vezetni. Gór-Nagy kezéből kiperdült a labda, így nem sikerült, maradt a 3-2. Mivel nyolc előnyből lőttek kettőt a görögök, mi pedig hatból hármat, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, ez az adat volt a különbség.

A következő görög előny is kimaradt, Nagy szenzációsan érezte, mi fog történni. Jól felkészültünk a Margitszigeten látott változatokból, a falban helyezkedő emberek messze nem voltak annyira hatékonyak, mint a Vodafone-kupán.

A túloldalon Hosnyánszkyra viszont nem jutott ember, és nem is helyezhette volna jobban a kapáslövése után a labdát. Először volt két gól a csapat között (4-2), ami három is lehetett volna, ha Hárai visszahúzását észreveszik, a kapufáról kipattanó labdát megszerezte, de kapura lőni már nem tudott.

A következő magyar támadásnál előnyt harcolt ki, Benedek időt kért. Szivósra jött ki a figura, de nem tudott javítani a világstatisztikán, miszerint az időkérés utáni előnyt általában nem sikerül kihasználni.

Vámos viszont 5-2-re növelte a különbséget. Nem kapta jól a labdát, de összeszedte, és a rövidbe pattintotta. Kicsit unortodox volt ez az előnyös támadás, ám mivel góllal ért véget, senkit sem izgatott.

A görög válasz mintaszerűen érkezett, talán most tudták először végigjátszani, amit szerettek volna előnyben. Két sikertelen támadás zárta a negyedet, így az utolsó nyolc perc 5-3-ról indult.

A hatodik gólunkat nem adták meg, ami kicsit felbosszanthatta Varga Dénest, aki a következő támadás utolsó másodpercében hét méterről ívelt a bal felsőbe. A nap gólja volt, hárman is próbálták blokkolni, de erre a váratlan megoldásra egyikük sem számíthatott.

Nagy Viktor tripla védéseinél - három támadásból, két előnyből sem sikerült gólt lőni neki -, öt és fél perccel a vége előtt érezni lehetett, nem veszíthetünk.

A hetedik gól, Madaras Norbert rövid sarkosa fölényessé tette a vezetést, Bedő pedig centerből nem hibázott. Görögország 6-4-re verte tíz napja Montenegrót, de ez a meccs igazolta, nem az elején, hanem a kieséses szakaszban kell jól játszani. Az utolsó magyar gólt Varga Dénes lőtte büntetőből

Benedek Tibor csapata most volt a legélesebb, a legkoncentráltabb, élmény volt nézni a tervszerű védekezést. Ahogy együtt mozogtak, ahogy felkészültek a rivális erősségéből.

Az elődöntőben az olimpiai bajnok Horvátország következik. Az ausztrálokkal nagyon megszenvedtek, a rendes játékidő utolsó támadásánál csak a kapufának köszönhették, hogy versenyben maradtak. Akkor ugyanis az ausztrál center hibázott, hat másodperccel a vége előtt.

"Nagyon boldog vagyok, jól sikerült ez a mérkőzésünk, le a kalappal az egész csapat előtt! - mondta Benedek Tibor szövetségi kapitány. - Persze erre készültünk, de az egész azon múlott, mennyire hiszik el a fiúk, hogy tényleg erősek vagyunk. Immár kiderülhetett: igazi csapat vagyunk, de hogy mennyire jók, arra csak két nap múlva kapunk választ. Hogy ki lenne a jobb az elődöntőben? Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy a horvátok" - értékelt Benedek Tibor.

"Nagy nyomás volt rajtunk, amitől azt hiszem, az elődöntőre megszabadulunk, mert bejutottunk a legjobb négybe, ami az eredeti tervünk volt. Tudtuk, hogy a győzelemhez a védekezés egy fontos rész lesz, ezt mindenki átérezte, és nem véletlen a három kapott gól. Köszönjük a szurkolóknak, hogy biztattak bennünket" - mondta a születésnapját hat napja ünneplő, sebezhetetlennek látszó Nagy Viktor.

"Nagyon szomorú vagyok, az első négy meccsen sokkal kevesebb hibát követtünk el. Most még csak az sem vigasztal, hogy pozitív mérleggel estünk ki, mert öt meccsen csak egyszer kaptunk ki. a legfontosabbon" - jelentette ki Angelosz Vlahopulosz görög játékos.

"Csalódottak vagyunk, mert az elejétől rohantunk az eredmény után. Ilyen az élet, ez egy ilyen szerencsétlen nap volt" - összegzett Hrisztosz Afrudakisz.